Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нито ден скука

Обичам тази страна. В нея никога не може да ти е скучно, спокойно и сигурно.
Разнообразие ти се осигурява всеки ден. Стига човек да не е дебилен или социопат, който не вижда по-далеч от пъпа си. Достатъчно е да си грамотен и от време на време да следиш медиите, за да разбереш, че нещата не се оправят, а ситуацията като че ли става още по-безнадеждна. Напук на постоянното говорене за борба за ред, дисциплина и сигурност. Властите се опитват да направят нещо, но обективните и субективните обстоятелства, които им пречат и които са се натрупали през годините на прехода, омаловажават и правят незначителна всяка малка крачка напред или успех срещу бандитизма и корупцията.

Ето, вчера антимафиоти от МВР разкриха група от 7 души, занимавала се години наред да узаконява в КАТ съмнителни автомобили. Най-срамното - в нея основен участник е синът на шефа на софийските пътни полицаи Илия Илиев. Как да повярваш, че в тази институция няма и няма да продължава да има корупция, след като син на шеф е пробил системата и заради баща си, а вероятно и заради плащане на рушвети на подчинените му?

Тези 7 са разконспирирани, но това не ни убеждава, че след време няма да обогатим информираността си с друг случай с друг роднина на шеф от МВР или служител.
Корупция, инциденти и престъпления е имало, има и ще има, обикновено е оправданието на властите при всеки по-шумен случай. Важното е обаче да се намалят до минимум условията тези неща да се случват.

Това, което се вижда обаче, показва колко сме далече от успеха. Сякаш условията за обратното са доста повече, колкото и клетви за безкомпромисна борба да се произнасят.
Управниците ни знаят, че такива силни приказки се чуват в Брюксел, че там броят и червените точки, но още повече са наясно, че се самозаблуждават, ако чакат реални позитивни промени.

Шефът на "Топлофикация" Валентин Димитров е имал години наред благоприятните условия да източва предприятието си. На такива се е натъкнал и държавният ликвидатор на държавната "Консолид Комерс" Владимир Милев. Ако ги нямаше, не би си позволил да източи 5 млн. от банковите й сметки и да ги прехвърли, не в тайни банки в чужбина, а най-безочливо на финансовата фирма "Форекско", в която е работил.

Примери, че у нас е интересно, само от вчерашния ден могат да се дадат още. Кадрови войници, които уж трябва да са добре подготвени, се изпотрепаха на учебни стрелби на полигон в Шумен. Това стана точно ден преди годишнината от смъртта на 14-те войничета на Околовръстното шосе между "Люлин" и Банкя. От МО не дават смислени обяснения за инцидента. Да продължавам ли? В Стара Загора пък шеф на фирма на общото й събрание реши спора си с двама от акционерите, като ги гръмна с пистолета си. И още - скъп скутер бе открит безстопанствено да плава в нива край Котел. Оказало се, че лодката е крадена от Бургас. Някой да протестира, че не ни се осигурява разнообразие?
Обичам тази страна. Но си мечтая някога да ми доскучае от сигурност и спокойствие.

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!