Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КАТ - семейна фирма за незаконно забогатяване

Поне още четири служители на столичния КАТ освен началниците Илия Илиев и Томи Томов са участвали в престъпната схема

Поне още четирима служители на столичния КАТ, освен началниците Илия Илиев/ на снимката/ и Томи Томов, са участвали в престъпната схема за регистрация на коли и отстраняване на нарушения, съобщи шефът на Дирекцията за борба с организираната престъпност главен комисар Ваньо Танов. Отстраненият от длъжност шеф на столичния КАТ Илия Илиев не само е знаел, но и е помагал на сина си при измамите с регистрация на автомобили, разкрити от антимафиоти. Това призна вчера директорът на ГД "Борба с организираната престъпност" Ваньо Танов, който е убеден, че Илиев е виновен.

Катаджиите извършвали незаконната дейност чрез фирмите на сина на полк. Илиев - Нестор Несторов, и на доведената му дъщеря. Според комисар Танов шефът на столичния КАТ е създал условията за корупция и е знаел какво прави синът му.

Групата е работила по изпитана схема през последните 3-4 години. Освен с експресна подмяна на табели организаторът Несторов се е занимавал и с фалшиви документи на внесени от чужбина коли. Автомобилът се регистрирал във фирмата на доведената му сестра, след което е бил преустройван в по-малък или по-голям, като са му добавяни или махани задни седалки. Когато примерно автомобилът се преработвал в по-голям и се регистрирал в транспортна фирма, се счита, че той служи за превоз на пътници. Така на фирмата се полага да си изтегли платения ДДС и не плаща мита. По този начин били преустройвани джипове на БМВ, "Ауди" и "Фолксваген", които струват до 200 000 евро. Самият Несторов притежава два мерцедеса.

Преустройството се извършвало веднага след минаването на митницата и преди регистрацията на автомобила от престъпната група. Легално такова преустройство се извършва от специална комисия, а Несторов имал нейни печати, с които съставял фалшиви документи за пред КАТ.

Освен това групата е "помагала" и за заличаване на точки, които е трябвало да се отнемат и най-вече за отнети след употреба на алкохол. Занимавали се и с осигуряването на регистрационни табели с еднакви цифри. Еднаквите номера били предварително поръчвани и осигурявани срещу заплащане. По закон за право на ползване на регистрационен номер с четири еднакви цифри (примерно 9999) се събира 1000 лв. такса. Ако шофьорът иска комбинация от цифри от 0 до 9 в последователност (примерно 22-33 или 23-32), трябва да плати 30 лв. допълнително върху основната такса от 43 лв. До момента от дома на Несторов и другите задържани са иззети митнически декларации, празни протоколи и печат на фирма за извършване на технически експертизи, лични карти и др.

При обиска от дома и двата мерцедеса на Несторов са иззети множество документи - митнически декларации, празни протоколи и печат на фирма за извършване на технически експертизи.

Открити са също лични карти на граждани, актове за наложени наказания с банкноти, прикрепени към тях и лични справки за лица от БДС и МПС. В хода на проверката е установено, че тази информация е взета от масивите на "Пътна полиция"-КАТ в София.

Комисар Танов не изключи възможността фирмата да е била монополист в бранша си, както и Нестор да е кадрувал в КАТ. Имало случаи, в които той се обаждал на служители в КАТ и им казвал какво трябва да свършат.

Очаква се в неделя Софийската градска прокуратура да поиска от съда да остави в ареста освен Нестор Несторов и неговите съучастници. Сред тях са Борис Балабанов, Марин Илиев и Силвия Борисова.

Други разследвани за участие в престъпната схема, които са работили в системата на МВР, тепърва ще бъдат проверявани от дирекция "Инспекторат" и ще бъдат дадени на Военна прокуратура.

"Участвали са поне още четирима служители на ръководни и изпълнителни постове", обясни шефът на полицията Валентин Петров и допълни, че ще се търси отговорност от много служители, които не са участвали в престъпленията, но са извършили нарушения.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!