Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борис Велчев иска от прокурорите НЕВЪЗМОЖНОТО – да са скромни и морални

"Много ми се иска прокурорите и магистратите да имат такова поведение, лишено от външна показност, което да изключва усещането за корупция." Това заяви главният прокурор Борис Велчев по време на форум за противодействието на корупцията в държавната администрация, в който участва и министър Николай Василев. Обвинител номер едно допълни, че много неща формално са законни и не могат в юридически план да се докажат като нередни. Но често пъти правомерното не е достатъчно, за да бъдем на висотата на обществените очаквания, коментира той.

"Ако правомерното поведение на магистрата не се съчетае с висока нравственост, ако не се съчетае с известна скромност, ако не се съчетае с отсъствието на предизвикателност в поведението, трудно ще убедим хората да ни повярват", смята Борис Велчев. "Без да ни повярват и без да свикнат, че е по-добре да се обърнат към нас, за да докладват за корупционно поведение, вместо да си платят, противодействието на корупцията е обречено да бъде неефективно", каза още главният прокурор.

Според него съдебната система трябва да даде най-силните знаци, че започва да се реформира не само чрез формалното отстраняване на магистратите, които са прекрачили границата, но и чрез ново радикално променено поведение, което постепенно да възстанови доверието на гражданите към нея.

Борис Велчев призова прокурорските сдружения в България да генерират нови идеи за поведението и етиката на прокурорите. Според него етичните кодекси в съдебната власт са формални. Ако няма поведение, съобразено с етичните кодекси и няма етични кодекси, съобразени с очакванията на хората, няма да имаме възможност да изкореним усещането за корупция, което ерозира доверието в съдебната власт и ограничава нейните възможности, заяви главният прокурор. Той препоръча да се създаде механизъм на нетърпимост към корупцията, тъй като през последните 15 години на прехода хората са свикнали с това явление и са го възприели като част от живота.

Според Велчев антикорупционното поведение е нравствено поведение. То е морално поведение, което е съобразено с изискванията на службата на магистрата. Обвинител номер едно обясни, че усещането за корупцията предопределя отношението на хората и към прокуратурата.

Борис Велчев каза, че в последно време интересът към дейността на прокуратурата е много голям и очакванията към нея са много големи, защото на всички е омръзнала ненаказаната корупция. Той допълни, че всички очакват прокуратурата и МВР да разкрият както минали корупционните престъпления, така и корупционни престъпления, които се извършват сега и извършителите да получат възмездието си. Това очакване е резонно и справедливо, смята Борис Велчев, но допълни, че често пъти хоризонтът на желанието се ограничава от възможностите. Според него резултатите не са достатъчни и хората нямат доверие в правоохранителните органи, защото и в тях корупцията не е останала незабелязана. Ако очакваме само прокуратурата, само МВР, или само следствието да направят прелом, очевидно сме на погрешен път, заяви главният прокурор. Той допълни, че основният механизъм в борбата срещу корупцията остава превенцията.

Ако 1 януари 2007 г. сложи край на формалния преход и ни постави в нова политическа реалност, за която си струваше да преживеем тези 15 години на прехода, то се боя, че нравствената реалност изисква повече време, за да приключи прехода в нея, каза главният прокурор Борис Велчев.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!