Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тъжната първа годишнина в крадлива демокрация като България

В крадлива демокрация като България кражбите и политическата корупция достигнаха абсолютен връх при управлението на тройната коалиция

Уникалната за най-новата ни история тройна коалиция навърши първата си годишнина. Че и се закани не само да си изкара мандата, но и да ни повтори - опазил ни Господ. Когато се говори за сегашното управление, първо се казва, че то е безпринципно. Но тази сама по себе си вярна констатация почти нищо ново и нищо укоряващо не ни казва. Защото в Европа е пълно с безпринципни управления, които спокойно си живеят в люлката на политически коректното дърдорене.

В Австрия, например, от десетки години си управлява една ляво-дясна безпринципна коалиция, в която премиерът е ту ляв, ту десен, а останалото е някакъв тюрлю гювеч от социалдемокрация и консерватизъм. Австрия, впрочем, беше и е любимо място за влагане на капитали и откриване на банкови сметки на българската мафия. Справка - последните разкрития за сметките на един дребен енергиен мафиот.
В Чехия пък двете големи партии, лява и дясна, след като се ругаха предизборно по всички правила на кича, след изборите си стиснаха ръцете, разделиха си властта и заживяха славно.


Последният пример беше в Германия. Там, покрай интригата с първата жена - федерален канцлер, бързо се забрави дълбоко безпринципната коалиция на християнски и социални демократи. Или демагози, ако се съди по лекотата, с която преминаха от безкомпромисната предизборна реторика към взаимно тупане по гърба и общи снимки пред камерите. В тези три страни, както и у нас, избирателите проявяват трогателно овчедушие към откровено лъжливите действия на управляващите ги политически класи.

Впрочем, разлика между Австрия, Чехия и Германия от една страна, и България, от друга, очевидно има. И тя е, че в първите три страни се краде умерено, а у нас се мародерства. И че там който го хванат да краде, му разказват играта. Все едно дали е федерален канцлер като Обединителя на Германия Хелмут Кол, или е дребен общински чиновник. А у нас мародерите си живеят живота. Докато кукловодите не решат да отстрелят или взривят някой дребосък надолу по веригата.

В страните с крадлива демокрация като България и Русия се действа с размах и без особен свян. И все пак, допреди около 5 години у нас се крадеше с известно приличие. Не че се крадеше малко, но някак по тъмно се правеше. Но след идването на царя кражбите, освен че се увеличиха, станаха и съвсем нагли. Абсолютен връх в кражбите и политическата корупция, обаче, се постигна именно с идването на тройната коалиция. Тя и с тази цел беше създадена и неин символ стана разбойническата формула 8:5:3. Която се приложи даже и в Централната избирателна комисия, където по дефиниция гювеч няма никакъв.

Напоследък публиката в българския политически театър е като ударена с мокър парцал. Вцепенена и унесена е публиката и реагира като зомбирана. Първо, някакъв парнаджия задигнал няколко милиона евро. После пък софийската топлофикация като цяло задигнала 33 милиона лева. Което, разбира се, не е вярно, защото сумата е поне пет пъти по-голяма. После обръчите на Доган задигнали 600 милиона лева от Държавния резерв за има-няма 3 години, и още 200 милиона от бедствията и авариите - яко са поработили обръчите, евалла. А пък колко ток се е откраднал от енергийната мафия няма как точно да се определи, но е за няколко милиарда лева поне.

Кое е чудното в цялата работа? Много неща са чудни, но най-чудното е фактическата липса на обществена реакция. Дано поне клиентите на особено крадливите топлофикации да се организират някак си и да спрат да плащат за певачките и другите труженички, обслужващи топлофикационното началство. Защото да се санкционира отделен клиент може, но всичките клиенти - не.

През последните няколко години лъсна особено отчетливо скудоумието на българската мафия. Вместо да вложат парите си в някакво разумно производство, например хай-тек и енергоспестяващи технологии, мафиотите покриха морските и планински курорти с бетонни грозотии. Които няма как да се изплатят и за сто години. Отделно, че се строи калпаво и сеизмично опасно, което скоро ще стане убийствено ясно при очакваното от много години катастрофално земетресение на територията на страната. Дано пък тогава поне някои от мафиотите да са на гости в собствените си хотели. Защото няма да е справедливо да изгинат само клиентите. Впрочем, за някои от бетонните чудовища се знае, че са строени само проформа, за да може няколко години да щракат касовите апарати и да се въртят пералните. И после сградите ще си потънат в пясъка, от който впрочем са изградени.

Тройната коалиция беше създадена с официално декларираната цел да осигури безпроблемното приемане на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Дали приемането ни ще е наистина безпроблемно, скоро ще видим. Безспорният факт обаче е, че коалицията за пръв път в най-новата ни история наложи формулата "БСП - с лъжица № 8, НДСВ - с лъжица № 5, ДПС - с лъжица № 3" около казана, който доскоро наричахме родина. Но тази формула, освен дълбоко неморална и вредна, е и невярна. Защото в ДПС отдавна плюскат със значително по-големи лъжици.

Тройната коалиция беше създадена и с наивното обяснение, че така бил решил мъдрият български народ. Единственото вярно тук е, че народът наистина така реши. Но е крайно време да разберем, че за една постъпка, и особено за нейната мъдрост, може и трябва да се съди единствено по последствията от тази постъпка. А последствията от мъдрия избор на българите на 25 юни 2005 г. се виждат отлично от всички. Както се видяха и последствията от мъдрия избор на 17 юни 2001 г., когато мъдрите българи повярваха на добрия си дядо цар. И както скоро ще видим последствията от мъдрия избор, който ще направим заедно на 22 и 29 октомври, след само 70 дни. И Бог да пази България!

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!