Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак зарадвахме Европа със съдебен скандал

Весши магистрати се сдърпаха по време на ваканцията

За скандалите в съдебната система няма ваканция. Те се раждат всекидневно у нас, пламтят и изпепеляват светкавично като нощни пеперуди, кацнали фатално на запалена лампа. Престрелките между магистратите се роят, макар че фактически те се водят в съдебна ваканция. Впрочем тази съдебна ваканция е криминална, защото тя бе шумно отменена от Висшия съдебен съвет (ВСС), който се закле в името на влизането на България в Европейския съюз да работи непрекъснато. След което участниците в него вкупом се юрнаха по морета и планини.

Само по себе си точно това непостоянство в поведението на магистратите е супер скандално. По всичко изглежда, че само за почивката те могат да се сплотят и да отменят решението, което са взели десетина дни преди това.

Историята с криминалната съдебна ваканция на ВСС е нещо, което магистратите, участващи в него, едва ли могат да обяснят на Европейската комисия, която уж им действала респектиращо.

Със сигурност, щом се върнат на работа, членовете на ВСС ще се опитат да се спасят от отговор защо нарушиха решението си поединично. Като ученици, избягали от час, те ще се оправдават гузно с купища болести и инциденти, които са им попречили да си вършат работата в горещините. Като хора с добре развинтени фантазии съдии, прокурори и следователи ще си измислят страховити истории, вземайки публиката за Мунчо идиота. И пак ще изкарат работата така, сякаш от ЕС са им препоръчали ваканцията. Това са си чисто нашите магистратски врътки, на които са способни само тези, завършили успешно юридическото си образование и изплели кариерата си, кацайки от пост на пост.

Макар и в криминална съдебна ваканция, скандалите се точат безкрай. В неделя шефът на умрялата от май Национална следствена служба Ангел Александров си избра ефира на Националното радио, за да съобщи, че бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е имал нерегламентирани контакти с мафията, докато лежи в следствения арест на службата. Александров обаче не каза кое е лицето или лицата, посещавали Димитров. Корупцията е на прага ни, алармира още той и хвърли поредния камък в градината на Министерството на правосъдието, което охранява ареста. Така Александров пробута корупцията във ведомството, оглавявано от Георги Петканов. Кой е позволил на Валентин Димитров да дава интервюта по вестниците, ще провери прокуратурата, разпореди шефът на следствието. Иначе подчинените му работели добре, но охранителите на правосъдното министерство им пречели на разследванията. Александров удари пряко по министерството на Петканов, изричайки ясно и точно само една дума - корупция. А защо тя е спряла пред прага на Националното следствие и си седи там, е ясно - защото следователите, които с години бавят дела, не позволяват тя да се намърда в кабинетите им.

От правосъдното министерство реагираха незабавно, като прехвърлиха неприятната дума отново в полето на Александров. Вътрешноведомствените проверки, които правели хората на Петканов показвали, че Димитров не бил общувал с никого, докато е в ареста. Има си хас тази проверка да бе показала друго и да излезе наяве едно-единствено име, с което е разговарял Димитров! Изобщо вътрешноведомствените проверки винаги показват правилните действия на хората от ведомството. И в този случай така.

За Димитров се водел дневник по часове и минути, установила проверката. Кога е излизал от ареста, за да влезе в кабинета на разследващия, кога и колко е разговарял с жена си и с адвокатите си. Бившият шеф на столичната топлина, който търка нар в ареста на Националното следствие заради тайна сметка от милиони евро в австрийска банка, не притежавал мобилен телефон, защото така наредил правилникът, установила още проверката. Само жената на Димитров можела да го отрови, защото пак според правилника той поглъщал единствено храната от черпаците на арестантските готвачи.

Съмненията от резултатите от тази проверка са толкова очебийни, закщото тя посочва това, което пише правилникът за ред в ареста. И малките деца знаят, че за него нито на арестантите, нито на надзирателите им пука. В ареста стават неща, за които знаят и малките деца - там се продава любов, алкохол, върви търговията с наркотици. Всичко това се знае от евронаблюдателите, които са го отбелязвали неведнаж в докладите си. Така те разбраха за проверката по правилник на Министерството на правосъдието, което също е твърде конфузно. Така че тя трябва наистина да се направи от прокуратурата, ако Ангел Александров има сериозни доказателства за нерегламентирани срещи на Димитров. Ако това наистина се е случило, Александров би трябвало вече да е сезирал главния прокурор Борис Велчев. Защото случаят Димитров е това, което наричаме корупция в действие.

Всъщност не само Димитров е лицето на корупцията у нас. Има и други. Засега не знаем имената им, но ако хората, които Александров ръководи, се размърдат да си вършат работата, бихме ги научили скоро. Това обаче няма да стане, защото шефът на умрялото следствие има нов план - изграждането на българско бюро за разследване. Със същите следователи, които не разкриха нито едно поръчково убийство досега. Със следователите, които работиха по знакови дела за източването на банките и по които дела не бе осъден нито един банкер. Така добрата идея за българско ФБР ще обсллужва интереса на група хора, оставащи без работа, но няма да доведе до разкриване на престъпленията. Защото корупцията е и там, където делата се покриват
/МД/

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!