Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лили Иванова за новия си албум "Севдана": Искам да съм перфектна!

Лили Иванова озаглави най-новия си албум „Севдана“ по едноименната класическа пиеса на композитора Георги Златев- Черкин.

Премиерата ще се състои на 8-ми декември, в деня на първия от серията концерти в зала 1 на НДК в София. 

Лили Иванова сподели подробности за албума „Севдана“ и защо е избрала класическа песен, която да бъде преработена в песен, пред БНР. 

„Идеята е моя, защото много често си мислех да направя нещо по- различно използвайки класическа музика. Но много държах тази творба или пиеса да бъде от български композитор, защото аз съм се зарекла да пея само български песни, както и го правя. Помолих оперната певица Ина Кънчева, с която сме добри приятели, да ми каже няколко заглавия или композитори, за да мога да прослушам нещо в интернет и наистина така и стана. Прослушах много неща от български композитори и се спрях само на Георги Златев- Черкин и на неговата пиеса „Севдана“. 

Тя е написана през 1944 година за цигулка и пиано. Чух в интернет изпълнението на цигуларя Светлин Русев и се запалих за тази музика. Изпратих я на Живко Петров с предложение да направи обработка за глас, доста сложна работа свърши Живко Петров, за което съм му много благодарна.

Текстът предложих да бъде написан от Стефан Вълдобрев и бях много щастлива, защото той веднага се съгласи, не беше нужно да го убеждавам. Двамата сътвориха нещо, което на мен много ми харесва и също така благодаря на цигуларя Васко Василев, който участва с невероятното си изпълнение в самата песен"

"Реших да нарека новия албум „Севдана“, исках да запазя оригиналното име на музикалната пиеса и смятам, че това е един реверанс към този голям композитор- Георги Златев- Черкин. Не знам дали младото поколение е чувало за него и дали го знае, но той е един прекрасен композитор. Ще издам албума на винил съдържащ 10 песни и той ще бъде наличен още в първата дата на концертите ми- на 8-ми декември. Също така ще има двоен компактдиск със стари и нови песни, които лично съм избрала, всичко това е мастерирано от Пламен Пенчев", каза тя. 

"Обложката този път ще изглежда бяла с една моя снимка, облечена съм в черно. Фотограф е Васил Къркеланов и се надявам снимката да се хареса на моите почитатели, това съм избрала!", добави Иванова. 

Певицата сподели и подробности около предстоящите си три големи концерта. "А какво ще се случи на концертите ми и аз не зная, това ще е ясно след концертите, но винаги има нещо, което не съм поднасяла преди  на концертите. Една музика не може да се разказва, нещата трябва да се видят и чуят. Музикантите, които ще бъдат на сцената са най- добрите за мен- Ангел Дюлгеров, Огнян Енев,Орлин Цветанов, Веселин Веселинов- Еко, Росен Ватев и вокалната група „Ла Ти Да“. 

Искам да благодаря на всички за старанието и за отношението към моята музика. По време на репетициите нямам никакви проблеми с моите музиканти, те идват винаги подготвени, аранжиментите както винаги са на Ангел Дюлгеров, с изключение на три, които са на Живко Петров. С подреждането на песните се занимавам аз, задрасквам, после пак подреждам, давам го за одобрение на Ангел Дюлгеров, той дава някакви предложения:, поясни изпълнителката и добави: 

"Нещата се случват в екип, в екипна работа. Ако някой мисли, че сам може да постигне нещо много се лъже. Веднага след концерта питам моите музиканти дали съм се справила добре, дали е минало добре, дали съм пяла както трябва, това са дребни неща, но тези неща за мен са много важни. Както знаем дребното камъче обръща колата. Всичко трябва да бъде перфектно, изрядно, нормално е да имаме разговор и коментар. Просто искам да съм перфектна, дано да  успявам, но не съм много сигурна". 

В заключение Лили Иванова се обърна към почитателите си:

"На всички мои почитатели искам преди всичко да им пожелая здраве, което е много важно, щастие и много успехи. Тъй като наближават Коледните и Новогодишните празници искам да пожелая една здрава и успешна, пълна с много, много щастие и много емоции 2020 година!“

Източник/ци: http://epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!