Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сравниха морските ни курорти с лъскав и неприятно шумен лунапарк

Българските черноморски курорти се радват на голяма популярност заради достъпните цени и разкошните плажове, но, с много малко изключения, не приличат на кътчета за отмора, а по-скоро на голям, лъскав и неприятно шумен лунапарк, смята Хилари Ларсън, посетила страната ни преди две седмици и споделяща впечатленията си на страниците на издавания в Ню Йорк седмичник Jewish Week.

България прилича на Хърватска преди около осем години, но не е Хърватска и никога няма да бъде, защото й липсват живописните, спокойни и пропити с история крайбрежни селца, в които човек може да отседне на Адриатическото крайбрежие, пише Ларсън.

Поради много причини по-голямата част от Черноморието изобщо не е било развивано допреди няколко години, когато предимно чуждестранни инвестиции са допринесли за достигането на строителен бум в курортите. Кичозни и набързо построени луксозни хотели и ваканционни селища никнат навсякъде, с което придават на крайбрежието облика на Дисниленд.

Според Хилари Ларсън изключение от общата картина прави Варна с красивите си сенчести улички и изящните сгради от XIX век, повечето от които – реставрирани. През лятото Варна се превръща в най-космополитния град в България, в който се чува руска, английска, немска, чешка, румънска, полска и естествено българска реч, допълва Ларсън. Статията обаче продължава със споменаването на факта, че дори и тук навсякъде гърми „балканската поп музика“ - чалгата.

В оповестения днес доклад на Центъра за икономическо развитие се казва, че българските курорти ще продължават да привличат все повече чужденци, но ще загубят голяма част от тези, които в миналото са били привличани не толкова от ниските цени у нас, колкото от спокойствието и природата. Тоест ще идват повече хора, които или с удоволствие ще прекарват отпуската си на лъскаво, шумно и презастроено крайбрежие, или такива, които не могат да си позволят по-различна почивка.

Източник/ци: Investor.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!