Защо чехите се вдигнаха на втора революция? Масовите протести в Прага показаха, че е много чехи разбират демокрацията значително по-добре, отколкото

Масовите протести в Прага показаха, че е много чехи разбират демокрацията значително по-добре, отколкото човека, който е начело на правителството

Чехите се вдигнаха на втора революция. Съмненията относно личния морал на премиера Андрей Бабиш датират още от началото на политическата му кариера и 250 000 чехи се събраха в центъра на Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер в навечерието на 30-годишнината от Нежната революция, свалила комунизма в бивша Чехословакия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Бабиш е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинения. Той бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че няма причина да подава оставка.

Обвиненията срещу чешкия министър-председател Андрей Бабиш тепърва ще се проверяват от съда. Но и основателното подозрение, че може да е замесен в измама за милиони, е толкова тежко, че той би трябвало да се откаже от всичките си публични постове и политически функции - до окончателното изясняване на случая.

Почтеността, зачитането на съдебната власт и уважението към гражданите изискват именно това. Ако той действително се окаже невинен, както сам твърди, би могъл, разбира се, да се завърне обратно в обществения и политическия живот на страната. Средства за това не му липсват.

Силните съмнения относно неговия личен морал не са от вчера – те го придружават още от самото начало на политическата му кариера. Напук на всичко, Бабиш беше избран.

Защо толкова много хора, и далеч не само в Чехия, са готови да прощават всяко безчестие на хората от този сорт - си остава пълна загадка. Ако тя бъде решена, това навярно ще помогне за спирането на популистката вълна в западния свят.

А дотогава е ясно: масовите протести в Прага показаха, че е много чехи разбират демокрацията значително по-добре, отколкото човека, който е начело на правителството.

Той е баснословно богат бизнесмен - вторият по богатство гражданин на Чехия. От края на 2017 година е и министър-председател на страната. Преди две години, когато се появи на политическата сцена, мултимилиардерът Андрей Бабиш бе убедителен за редица свои привърженици с това, че обеща твърд подход срещу корупцията и връзкарството сред традиционните политически елити.

"Впоследствие обаче се оказа, че самият той е по-корумпиран от утвърдените политици, които критикуваше", посочва за ДВ Ладислав Кабада, политолог от университета в Прага. Според него, лицемерието е главната причина хората в Чехия да се вдигнат на протест срещу Бабиш. Според Иржи Пехе, който е директор на Нюйоркския университет в Прага, три са причините за гнева и протестите на хората.

Първата е замесването на Бабиш в конфликт на интереси при разпределяне на пари от европейските фондове; втората – текущото срещо него съдебно разследване; и третата - комунистическото му минало, включително и фактът, че е сътрудничил на чехословашката ДС.

"Агент Буреш"

В редица досиета на ДС Бабиш фигурира като "агент Буреш" под регистрационен номер 25085. Според досега публикуваните архивни документи, от ноември 1982 до 1985 г. той е работил като "неофициален сътрудник" на тогавашните чешки тайни служби. Самият Бабиш решително отрече това и се опита да повлияе на съда, така че обвинението за сътрудничество с ДС да бъде отхвърлено. Само че жалбата му пред словашкия Конституционен съд не беше уважена. Европейският съд по правата на човека в Страсбург потвърди това решение през декември 2018 г. Което ни най-малко не смущава заклетите му привърженици. "На тях им е все едно", изтъква Петр Хонжейк от икономическото издание "Hospodarske noviny". Мнозина смятат, че това е минало и по онова време всеки е трябвало да прави някакви компромиси. А за онези избиратели, които и до днес гласуват за комунистите, сътрудничеството с ДС изобщо не е проблем.

Преди да влезе в политиката, Бабиш е шеф на аграрно-промишления и химически концерн "Агроферт". През 2017 г. концернът има близо 33 000 служители и около 250 дъщерни фирми. Общият му оборот възлиза на 160 милиарда крони, което се равнява на около 6 милиарда евро; печалбите му възлизат на 4, 8 милиарда крони /около 190 милиона евро/. Бабиш е вторият най-богат човек в Чехия, американското списание "Форбс" оценява имуществото му на близо три милиарда евро. През 2013 г. Бабиш купи медийната група „Мафра“, която е собственик на най-многотиражните вестници "Lidove noviny" u "MF DNES". Наричат го Бабискони - по асоциация с италианския медиен могул и по-късен премиер Силвио Берлускони.

Междувременно Бабиш формално вече не е шеф на "Агроферт". Но точно по времето, когато се е занимавал с бизнес, започва  една политическа афера, която днес хвърля съмнителна сянка върху него. През 2006 г. фирмата "Иноба" закупува западнало аграрно предприятие недалеч от Прага. "Иноба" е дъщерна фирма на концерна "Агроферт". Днес на същото място се издига почивният и конферентен център "Capi hnizdo" (Щъркелово гнездо), чийто строеж е финансиран с пари от европейските фондове, отпуснати за подпомагане на малки и средни предприятия. Едва през 2016 г. Бабиш призна, че точно по времето, когато в строежа са се вливали европейски пари, мястото е било собственост на две от пълнолетните му деца, както и на брата на партньорката му. От 2017 г. чешката полиция води следствие срещу Бабиш. Самият той смята следствието за "политически мотивирано", а обвиненият срещу него - за "измислени".

Особено пикантен е фактът, че макар още през 2014 г. да е зам.-премиер и финансов министър, така че е участвал в разпределението на европейските субсидии, Бабиш подава оставката си като шеф на аграрно-промишления концерн едва през февруари 2017 - едва след като законова промяна го принуждава да стори това. А днес той е дори шеф на правителството, което разпределя субсидиите – включително и тези за дъщерните фирми на някогашния му концерн.

"Според чешкото право, той се е разделил с бившия си концерн", казва Иржи Пехе. Ако беше само вътрешночешки проблем, Бабиш сигурно щеше да излезе сух от водата, но проблемът е свързан с европейски пари, добавя експертът. Европейската комисия се разпореди да бъде направено разследване накъде наистина са изтекли европейските пари.

В началото на юни беше публикуван първият предварителен доклад. Според редица медии, Андрей Бабиш продължава да има голямо влияние върху "Агроферт". Ако заключителният доклад потвърди тези изводи, концернът - или чешката държава - ще трябва да върнат голяма част от европейските пари, от които концернът се е възползвал.

Източник/ци: https://faktor.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...