Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Озадачаващи факти в доклада ни за корупцията

8 присъди и 31 обвинения срещу корумпирани по високите етажи на властта в забравено в зала резюме на доклада

Озадачаващи факти съдържа междинният доклад на правителството пред Еврокомисията за свършеното от януари до май тази година, съобщава с днешна дата Dnevnik on-line. На настоятелното изискване за конкретни резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта България е отчела осем присъди и 31 повдигнати обвинения срещу "високопоставени лица, включително и магистрати".

Данните са от забравено в зала за пресконференции в Брюксел и добило публичност резюме на доклада, чието съдържание управляващите отказаха да оповестят. Преди два дни в София еврокомисарят Франко Фратини похвали страната за постигнатия напредък в сочената от Брюксел като най-критична област правосъдие и вътрешен ред.

След официално запитване от "Дневник" кои са осъдените осем високопоставени фигури се оказа, че като такива са посочени двама нотариуси, трима редови данъчни служители, един следовател, един дознател и един търговец на горива. Те са получили шест условни присъди, една ефективна и една пробация. Информацията беше предоставена от Върховната касационна прокуратура.

Сред отчетените като повдигнати 31 обвинения значителна част заемат започнали през 90-те известни разследвания, от които нямаше резултат. Някои от обвиняемите научиха от "Дневник", че са попаднали във "високопоставения" списък пред Еврокомисията.

На най-високо ниво от осъдените, които са влезели в отчета на кабинета, е и.д. кметът на Велинград Стоян Дулев, който получи условна присъда за престъпление по служба. А с най-сериозно наказание е търговец на горива от Видин - пет години ефективен затвор и глоба 12 хил. лв. за укриване на данъци, което все още не е влязло в сила. Известните нотариуси от София Георги Златев и Слави Крашевски също получиха условни присъди. Златев - че прехвърли незаконно служебния автомобил на бившия главен прокурор Никола Филчев на журналист, а Крашевски - за някое от рекордния брой образувани срещу него дознания за документни престъпления.

В списъка до Брюксел е влязла и данъчна инспекторка от София, наказана с пробация и лишаване от право да работи във финансови органи, чиято присъда за подкуп не е окончателна. Като единствения магистрат в групата може да се приеме следовател от Сандански, осъден условно за подкуп и с конфискувана 1/3 от апартамента. В списъка е и дознател с отложена присъда за поискан "материален дар". Бившият вицепремиер Александър Божков беше изненадан от информацията, че делото срещу него, Едит Гетова и Марин Маринов е внесено в съда като едно от отчетените повдигнати обвинения. "Адвокатите ми не са уведомени, нито пък аз. Но се радвам, ако е така, защото това означава, че делото ще приключи по-бързо", коментира Божков. По думите му обвинението се отнася за продажба на акции на текстилната компания "Нитекс", в която участва малката дъщеря на Иван Костов Мина. Това е последното от серията дела, образувани срещу бившия промишлен министър, по останалите той беше оправдан.

В списъка е включен и обвинителен акт срещу финансиста Емил Хърсев и бившия министър на земеделието Георги Танев за умишлена безстопанственост. Двамата вече бяха оправдани на първа инстанция за станалата известна сделка за американска царевица, при която прокуратурата твърди, че са изчезнали 7 млн. лв. "Колкото и пъти да внасят това дело, едно и също решение ще постигнат. "Успехът" с него беше постигнат още през 1997 г. - с решение на съда, което показва безпредметността на обвинението", заяви Хърсев. Сред останалите в списъка са член на ТЕЛК - за подкуп, известният нотариус Крашевски - с две дела за документни измами, бившият шеф на Националната здравноосигурителна каса Бойко Пенков - за престъпление по служба, и др.

Депутатът от БСП и член на комисията по европейска интеграция Панко Александров коментира, че със списъка е поставено само началото. "Предстои много други неща да бъдат отчетени, тъй като нещата вървят в правилната посока", цитира той думите на Фратини от понеделник.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!