Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съвместно изявление относно ‘Доклада за разследване на събиране на органи’

На 6 юли 2006 г. адвокатът по международните въпроси за човешките права, г-н Дейвид Матас и бившият член на парламента, г-н Дейвид Килгор, представиха своя изследователски доклад относно извършваното от Китайската комунистическа партия (ККП) събиране на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. Въпреки, че вече знаехме за престъпленията на ККП в това отношение и бяхме сравнително подготвени психически за степента на жестокост и бруталност в този доклад, сега, когато сме негови свидетели, ние сме дълбоко потресени и опечалени.

Бившият канадски член на Парламента Дейвид Kилгор (вляво) и почитаният адвокат по човешките права Дейвид Mатас по време на пресконференция в Отава на 6 юли, 2006 г., посветена на техния доклад за разследване събирането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. (Chun Zhu/Epoch Times)

За да изразим нашата загриженост и подкрепа към преживелите тези зверства китайски граждани, и за да изкажем нашия протест срещу упоменатите в този доклад престъпления на ККП срещу човечеството, ние, Лин Му, Сън Уенгуан, Гао Жишен, Жиао Гуобяо, Жан Жянкан и Ян Зайшин, правим следното изявление:

1. Това е първият доклад, направен извън Китай, който разследва нелегалното преследване на Фалун Гонг от ККП, откакто то започна през 1999 г.. Това е също така и първият в света независим доклад за разследване на извършваните от ККП дългосрочни престъпления срещу цялото човечество.

2. Гаранция за обективността и законността на този следователски доклад са независимият статут на двамата следователи, заедно с техните добри репутации и професионални умения.

3. В заключителната част на доклада се посочва, че „Всяко едно доказателство, което сме взели под внимание, е само по себе си доказуемо и, в повечето случаи, неопровержимо. Взети заедно, те [доказателствата] обрисуват съкрушителна цялостна картина. Тяхната [на доказателствата] комбинация бе това, което ни убеди.”. Подобни щателност и благоразумие на процедурата по разследване гарантират обективност и законност на резултатите.

4. Ние подкрепяме заключението на двамата разследващи, че „Правителството на Китай и неговите бюра в многобройни части на страната, а най-вече болниците, центровете за интерниране и ‘народните’ съдилища, са избили от началото на 1999 г. насам голям, но неизвестен, брой практикуващи Фалун Гонг, заради техните вярвания. Техните жизненоважни органи, в това число сърца, бъбреци, дробове и роговици, са били на практика изземвани насила и продавани на високи цени, понякога и на чужденци.”

5. Затова, ние отново призоваваме международната общественост да надмогне колкото се може по-скоро сегашното си състояние на безразличие и мълчание по въпроса за все продължаващите срещу човечеството зверства на ККП. Това безразличие и мълчание продължават вече така дълго, че те неминуемо ще донесат срам за човешката раса. Разкритията от доклада засягат и до днес извършваните от ККП ужасяващи престъпления, които са своеволно потъпкване на човешката цивилизация, етика и човешки живот. Всеки факт, разкрит в този доклад, е обвинение срещу ККП за извършване на престъпления срещу човечеството и за геноцид. Това разследване и докладът отразяват стойността на международното право и принципа за опазване на всеобщото правосъдие на човечеството. Затова, ние призоваваме световната общественост да свика международен съд, подобен на този за осъждане на югославските военнопрестъпници, и да проведе специално криминално разследване на престъпленията на ККП срещу човечеството и нейния геноцид. Ние също така възлагаме своите надежди на двамата следователи да продължат да играят своята незаменима роля в този аспект. Трябва да се предприемат действия незабавно. Както се посочва в доклада, тези престъпления се увеличават с всеки изминал ден, затова всяко едно оправдание или забавящо разследването и съдебния процес действие ще означава още едно престъпление срещу човечеството.

6. Призоваваме неотложно хората от управлението на ККП, които все още имат съвест и които не са били въвлечени в тези престъпления, да използват цялото си влияние, за да помогнат да се спре това злочестие в момента в Китай. Призоваваме тези хора да подемат инициативата да дадат показания открито, или да подпомогнат разследването без да се разкриват. Поне не ставайте съучастници на престъпниците, прикривайки техните престъпления. Умоляваме ви да използвате всички възможни средства, за да съхраните доказателствата и да направите това, което един истински гражданин на Китай би трябвало да направи.

Г-н Дейвид Матас изтъкна, че извършваното от ККП е „форма на зло, което тепърва ще видим на тази планета”. Но злото, на което г-н Матас е станал свидетел, е само върхът на айсберга. Хората трябва да се изправят срещу режима на ККП тук и сега, иначе злото, което „тепърва ще видим” никога няма да изчезне. Ние призоваваме също така и двамата следователи, които са разкрили вече някои истини, да поемат смело водачеството в по-нататъшното разпространяване на истината сред международната общественост, така че да изтрият срама от този период на човечеството. Имената на тези двама следователи ще бъдат запомнени завинаги както от нас, така и от целия  китайски народ, а и от цялата човешка раса – днешната и бъдещата.

Подпис: Лин Му, Сън Уенгуан, Гао Жишен, Жиао Гуобяо, Жан Жянкан, Ян Зайшин

7 юли, 2006, Пекин (Подготвено по звукозапис)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!