Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-високата жп линия в света хлътна и се пропука

Бетонната конструкция на китайската железопътна линия до Тибет, открита този месец с голям шум, започва да се пропуква, а основата й - да потъва, съобщи АФП.

"Замръзналата почва, която образува основата на железницата, потъва и се пропуква на някои места, което прави линията нестабилна", в заявил говорител на китайското транспортно министерство.

Той е пояснил, че пукнатините в бетона са се появили на някои от мостовете.

Президентът на страната Ху Дзинтао, който откри линията до столицата на Тибет Лхаса на 1 юли, определи съоръжението като инженерен подвиг и световно чудо.

Пътят, който струва 4,2 млрд. долара и изминава 1 142 км от началната гара в пустинята на китайската провинция Кингай до Лхаса, е най-високият в света.

Той се изкачва до 5 072 м над морското равнище покрай Тибетското плато. За да останат основите дълбоко замръзнали се използва модерна охлаждаща техника.

От министерството добавят, че пясъците в региона също нанасят по-сериозни от очакваното щети, а инженерите още не са измислили как да държат стадата тибетски волове далеч от релсите.

Експерти по глобалното затопляне са заявили миналата година, че увеличаващите се температури може да доведат до топенето на дълбоко замръзналите основи на линията, но не са споменали нищо за потъване или напукване на почвата.

Правителството вижда железницата като важно средство за модернизацията и развитието на Тибет, който е част от Китай от 1950 г.

Според критиците на проекта линията ще доведе до унищожаването на местната култура и традиции, както и до екологични щети.

Преди построяването на пътя до Лхаса е можело да се стигне след дълго пътуване с автобус или със самолет. Пътят с влака от Пекин до тибетската столица трае 48 часа, а цената на билета е по-малко от 50 долара.

Очаквайки силен туристически интерес, шанхайски железопътен оператор обяви в началото на годината намерението си да пусне по линията луксозен експрес.

Източник/ци: Investor.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!