Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кадафи: Либия беше на прага да направи атомна бомба

Либийският лидер Муамар Кадафи обяви в реч, произнесена в неделя, че преди през 2003 г. да се откаже от ядрената си програма, Либия е била много близо до създаването на ядрената бомба, съобщи агенция Ройтерс.

"Вярно е, че Либия беше много близо до създаването на ядрена бомба. Това вече не е тайна, тъй като цялата информация бе представена на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/. Програмите и оборудването за създаване на атомна бомба са вече добре известни", заявил Кадафи в изказване пред "либийски инженери", посочва Ройтерс.

Кадафи е първият официален либийски представител, който потвърждава, че Либия е осъществявала програма за създаване на ядрено оръжие.

Речта на Кадафи, на която бе направено разкритието за либийската ядрена програма, бе посветено по-скоро на необходимостта Либия да постигне икономическа самостоятелност, посочва Ройтерс. Изказването, отнасящо се до ядрената програма, бе направено, за да се даде пример за способността на Либия да се справя с всякакви предизвикателства, посочва агенцията.

През декември 2003 г. Либия официално обяви, че спира програмите си за производство на оръжие за масово унищожение и че се отваря за инспекции на международни експерти. Това бе един от изненадващите ходове, които позволиха на Либия да подобри отношенията си със Запада след като десетилетия наред бе обвинявана, че подкрепя тероризма, посочва Ройтерс.

Кадафи освен това даде обяснения защо се е отказал от конфронтацията си със Запада.

Той отбеляза, че Либия е отпускала огромни суми пари на революционерите от цял свят - в Латинска Америка, Африка и Азия, и дори на ИРА. Макар че определи тази подкрепа като необходима за времето си, Кадафи обясни, че я е прекратил, защото за тези усилия са били пропилени твърде много ресурси.

Надеждите за единна арабска нация се провалиха, "тази епоха свърши" и на нейно място започна нова, подчерта още либийският държавен ръководител.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!