Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В България понякога обор за крави се оказва църква

'Франкфуртер алгемайне цайтунг''

На гости при блатните гмурци, къдроглавите пеликани и търговците на розово масло

Балканът е до голяма степен непознат регион, поне Балканът, за който става дума в случая. Той е планинска верига в България, разположена не съвсем точно в средата на имагинерен разностранен триъгълник с върхове в София, Пловдив и Варна. А когато се поеме от София по балканските пейзажи с разтропан микробус по шосетата, първото, което прави впечатление, е обилната растителност. Житни полета, изпъстрени с червени макове и лилава лавандула - безпогрешните признаци на екстензивното селско стопанство.

Ангел, нашият екскурзовод, едва ли не се извинява за това, като че ли знае, че подобни поля са се превърнали в рядкост за погледа на гражданите от ЕС. България е, общо погледнато, страната на растенията. Тридесет и шест процента от територията на страната са залесени и по този начин България се числи към най-богатите на гори страни в Европа. В някои села по южните поли на Балкана човек изпитва усещането, че гората направо се враства в тях, което може и да се дължи на опразването на много села.

Безработицата е голяма и, който може да се махне, се маха, за да търси работа другаде. Изключение правят предимно онези населени места, които имат туристически забележителности като селото-музей Копривщица. Внимателно реставрираното през 1952 г. село с пъстроцветно боядисаните си къщи е разположено като документ за времето на националното възраждане на забогатяващите и придобиващи самочувствие граждани през XIX век между залесени хълмове и със своите сокаци, площадчета и улици изглежда като че ли е приемало и пораженията на тогава още новия буржоазен слой.

Копривщица се прочува като изходна точка на националноосвободителното движение. На 20 април 1876 г. тук започва борбата за освобождение от турско иго, която турците потискат кръвопролитно. Населеното място успява да се спаси от отмъщението на турците само благодарение на високите откупи, платени от богатите граждани. Много от построените във възрожденски стил къщи могат да бъдат разгледани и с озеленените си вътрешни дворове, чешми, кладенци и дърворезбовани тавани и врати те предлагат добра представа за удачен меланж от руски дачен стил а ла Чехов и суховата западна комерческа деловитост.

Оттук вече не е далеч до Розовата долина, където в мекия климат на долината между Балкана и Средна гора розовите цветове отдалеч разпръсват от бодливите си клонки аромата, което тук превръща връзката между любовта и парите в розово масло. Над 70 на сто от потребяваното по света розово масло се произвежда тук. Някога съизмервано с цената на златото, днес кило розово масло все още струва 3 хиляди евро.

В Казанлък, града на розите, може да се купи розово масло, ликьори от роза и вино, местно производство. Малко извън града, в парка Тюлбе, се намира най-добре съхранената тракийска гробница. Таванните фрески на каменообразната гробница се смятат за дотолкова уникални, че тя е затворена за публичен достъп, а може да се разгледа в изготвеното по оригинала в мащаб 1:1 копие. Колко ценно е това съкровище може да се съизмери с обстоятелството, че тракийското селище е устоявало през историята си на атаките на Александър Велики, на готи, хуни и славяни. Оцелели са и многобройните манастири и черкви в региона след тегобите на турското иго.

Ангел, който като всички екскурзоводи на туроператора за пътувания с образователна цел "Стулиозос" в този европейски регион е добър познавач на политическата теология на православната църква, изпада в нещо като образователен транс, докато показва църквата "Рождество" в Арбанаси, при това с право. Отвън човек би могъл неуважително да я приеме за говежди обор. Трябвало е да бъде така по времето на османската власт, защото черквите не бивало да правят впечатление отвън. Вътре обаче човек неволно затаява дъх. Стенописите от XVI и XVII век се числят към най-прекрасното, което този вид църковно изкуство е родило откъм образ и материя. Арбанаси е днес мястото на богатите в страната, наричани "новите българи" и тук се помещава също така вилата на един футболист, който с удар с глава на едно световно първенство достави на германците горчив ден. Името му германците до ден днешен не слушат с удоволствие.

Завърнали се с автобуса, Ангел започва да ни подготвя за едно от най-загадъчните произведения на изкуството в България. Мадарският конник - изсечен високо в скалите релеф на мъж с куче, който убива лъв. Произходът и историята на създаването на тази творба са неясни, самото място обаче съдържа нещо мистично. А ако човек още преди посещението си е изпил известно количество българско вино, дори като атеист, произхождащ от напълно равна страна, може да открие в скалите сили, които да не успее да назове, а в добро настроение се отправя към морето.

На черноморското крайбрежие обаче, което и сега, както и преди, е популярна цел за евтино прекарване на отпуски, на човек свят му се завива от будки за ракия и уригващи се любители на евтината бира, та с радост се спасява с бягство в природозащитния парк за птици "Пода" край град Бургас. Езерно-блатната област се числи към онези нови природни съкровища, които в непосредствена близост до града предлагат дом на 259 вида птици, каспийски блатни костенурки и смоци. Над платформата за наблюдение кръжат къдравоглави пеликани и блатни птици бегамисти летят ниско над пътеките, търсейки храна. Който обича подобни неща, ще бъде запленен.

Точно така приятни са звуците и в римския амфитеатър в Пловдив. Оттам има не само прекрасен изглед към града, а и до лятото могат да се чуят песните на източния събрат на нашия славей, намесващи се в шума на улицата. Пловдив се смята в България за града на изкуствата и на интелигенцията. А ако се погледне академично на въпроса, то се и вижда. Студентите са окупирали многото кафенета, ресторанти, вътрешни дворове и градини - перфектни места за прекарване на деня пред чаша италианско кафе.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!