Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пентагона незаконно продавал оръжие, което отивало в Китай и

Агенцията на Пентагона, отговаряща за тила и снабдяването, незаконно е продавала военно оборудване, което впоследствие е попадало в Китай и Иран. Това се съобщава в доклад на американската сметна палата, цитиран от телевизия NBC News.

"Сметната палата е разкрила най-малко 79 покупатели на 2669 "чувствителни" стоки за периода ноември 2005 - юни 2006г. Сред продаденото оборудване са две преносими пускови установки за управляеми ракети, два опитни образеца на комплекти радари за управляеми ракети, керамични вставки за бронежилетки, които в момента се използват в Ирак и Афганистан, цифров преобразувател на сигнал, който се използва за целите на военноморските сили, широкодиапазонна антена за следене на самолети и 12 микросхеми, които се поставят на изтребителите Ф-14", съобщава телевизията, цитирайки доклада.

Агенти под прикритие на сметната палата са сключили през юни сделки с агенцията на Пентагона, отговаряща за тила и снабдяването. Предложено им е било да закупят оборудването на по-ниски цени в сравнение с тези, на които го закупува Пентагона. "Указано бе, че намиращото се в излишък секретно оборудване нелегално се е превозвало в Китай и Иран", отбелязва телевизията.

Разследването на сметната палата е допълнение към доклада, който бе направен в през май 2005 г. и разкри, че в периода 2002-2004г. Пентагона е изгубил оборудване на стойност 466 милиона долара. Следващата седмица в подкомисията на Конгреса по националната сигурност, нарастващите опасности и международните отношения ще се проведат слушания по темата.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!