Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нови 636 ареста на последователи на Фалун Гонг в Китай през септември 2019 г.

репресии преследване Фалун Гонг Китай

(Интернет)

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

През септември 2019 г., 636 последователи на Фалун Гонг в Китай са арестувани, а други 347 са подложени на тормоз от китайските власти. На 251 от тях, домовете са обискирани, а 500 са все още в ареста, съобщи на 5 ноември 2019 г. Minghui.org, информационният портал на духовния метод.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е духовна практика с принципи Истинност, Доброта, Търпение. След като през юли 1999 г. е забранена от китайската комунистическа партия, хиляди привърженици и техните семейства и близки са арестувани, хвърлени в затвор, подложени на изтезания, принудени да извършват робски труд и дори убити с цел продажба на органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Преследването продължава и днес.

Отново през септември тази година, на 20 последователи са конфискувани парични средства или са изнудени да платят глоби в общ размер на 852 928 юана (216 362 лв.), което възлиза средно на 42 646 юана (10 818 лв.) на човек.

Много от арестите и случаите на тормоз са под претекст на "осигуряване социална стабилност" в навечерието на националния празник на Китайската Народна Република, 1 октомври, когато бяха отбелязани 70 години откакто китайската комунистическа партия завзема властта в страната, през 1949 г.

Арестите са извършени в 29 провинции и централно контролирани общини, като най-много са в провинциите Дзилин (89), Хубей (79) и Ляонин (68).

73 от жертвите (51 арестувани и 22 малтретирани) са на възраст от 56 до 86 години.

Ето няколко примера.

Полицията в град Шънян арестува 18 местни последователи на Фалун Гонг. Сред тях, Джао Гуейцин, 60 г., е задържана заедно с инвалидизирания си син. Освобождават ги от ареста едва след като синът се разболява.

Гун Сяохун, 59 г., работи в компанията за хранителни стоки в Башан, район Чунжън, провинция Дзянси. Арестуват го по сигнал, че изпраща съобщения за преследването на Фалун Гонг в WeChat, популярна китайска социална медия. Задържат го на 4 септември 2019 г. в полицейския участък Юншън. Конфискуват книгите му за Фалун Гонг. Докато го държат в ареста, властите разрушават къщата му без разрешение. Пускат го на 11 септември, без да има къде да се прибере.

Ма Дзинлан и съпругът ѝ, жители на град Цисиа, провинция Шандун, посещават фермерски пазар в началото на септември. Полицаи ги арестуват, след като виждат листовки за Фалун Гонг върху пазарската им количка. Полицаите ги разпитват и ги снимат. Заплашват ги, че ако продължат да практикуват Фалун Гонг, ще арестуват дъщеря им. Уплашена от заканата, Ма получава световъртеж у дома, а три дена по-късно удар. Откарват я в болница. Съпругът ѝ също получава силен стрес и не може да спи нормално.

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!