Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Едуард МакМилан-Скот, Вицепрезидент на Европейски парламент

Едуард МакМилан-Скот, Вицепрезидент на Европейски парламент.

Едуард МакМилан-Скот, Вицепрезидент на Европейски парламент. (E. McMillan-Scott)

Едуард МакМилан-Скот, Вицепрезидент на Европейски парламент

Едуард МакМилан-Скот, вицепрезидент на Европейския парламент, търси подкрепа за освобождаването на г-н Цао Донг, задържан от комунистическия режим след срещната му с г-н Макмилан-Скот в Пекин.

Писмото на Едуард МакМилан-Скот (Edward McMillan-Scott), датиращо 22 юни 2006 г., е адресирано до г-жа Бенита Фереро-Уолднър (Benita Ferrero-Waldner), пълномощник на външните работи в Европейската комисия, Брюксел.

Уважаема г-жа Пълномощник,

На 22 юни повдигнах пред Комисията за външните работи на Европейския парламент въпроса за преследването на практикуващите Фалун Гонг, като имах предвид специфичен случай, който вие любезно предложихте да разгледате.

Както може би си спомняте от моя доклад, г-н Цао Донг, който бе престоял в затвора заедно с още седем протестиращи на Тянанмен, ми съобщи, че лично видял трупа на свой приятел, който имал кухини от отстранените от него органи. За по-пълностна картина прилагам статия, която писах за местния вестник Йоркшир Пост (Yorkshire Post), която представя моето посещение по-цялостно.

На 21 май в хотелска стая в Пекин аз се срещнах с г-н Цао Донг (36-годишен), който е практикуващ Фалун Гонг. Той е излежал присъда за своите убеждения.

След тази среща той бива задържан и не е видян оттогава. Аз имам опасения за неговата безопасност.

Неговият съквартирант е бил арестуван и разпитван в продължение на пет дни, като вещите на г-н Донг са били конфискувани от полицията.

На 5 юни изпратих писмо до китайския посланик в Европейския съюз, което прилагам за справка, и което изисква срочното освобождаване на г-н Цао Донг. Аз изпратих това писмо отново на 16 юни. Всяко едно писмо бе предоставено на ръка в китайското посолство в Брюксел. Моят офис бе уведомен, че посланикът е в очакване на инструкции от Пекин.

Ще Ви бъда признателен ако бихте могли да повдигнете въпроса с неговия случай пред китайските власти.

Искрено Ваш,

Едуард MакМилан-Скот

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!