Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каква цена да поискаме за имота си?

Собствениците, които желаят да се разделят с недвижимите си имоти, много често определят цената на имота си според това, каква сума им е необходима за закупуването на друг имот. Близо 40% са тези собственици, които без изобщо да се консултират с професионалист и без да направят опит да се информират за движението на цените, взимат категорични решения. Това е най-честата причина да срещаме с месеци, а понякога и с години, едни и същи имоти в раздел “продава се” в Интернет-порталите и вестниците за имоти .

След като месеци наред са правили опит да продадат имота си на по-висока от стойността му цена, по-съобразителните продавачи го спират от продажба, но само временно и с цел “заблуда на купувачите”. Те сменят снимките на имота и дори агенцията, която е правела опити да го продава, с надеждата изведнъж да се появи отнякъде заблуденият купувач и да ахне от предложения му за инвестиция имот. Разбира се, това не води до нищо по-различно, по простата причина, че имотът е бил много надценен и това е единствената причина той да не бъде продаден.

Най-честата грешка на собствениците на имоти е, че в желанието си за бърза сделка, те се свързват с няколко агенции за недвижими имоти. Но вместо това да доведе до бърза сделка, то води до объркване на купувачите, които се питат дали няма нещо нередно с този имот и защо се продава на различни цени. И докато в началото всяка агенция смята, че единствена тя продава имота, след няколко дни всички брокери разбират, че поредният собственик на имот се е опитал да ги подведе. И тогава започва лудата надпревара между посредниците за по-бърза продажба.

Надпреварата има няколко етапа: Първо, брокерът веднага сваля цената на своята комисионна, която често е слагана отгоре, за да има възможност за “пазарлък” с купувачите, идващи на оглед.

Вторият етап, след като брокерът установи, че и колегите му от другите агенции са свалили цената по същия начин, се стига до момента, в който се прави опит за натиск върху собственика да свали цената под предтекст, че има интерес върху имота от клиенти на агенцията, но не и на тази висока цена.

При третия етап собственикът избира една от агенциите, която му се струва най-надеждна, и признава, че ще бъде доволен и на по-ниска цена, но пропуска да сподели този факт с другите 6 посредници, продаващи имота му.

Четвъртият етап е този, в който другите агенции разбират какво става и директно се отказват да работят и инвестират средства за реклама на въпросния имот.

Петият етап е моментът, в който собственикът разбира, че цената, която търси, не е реална и не се определя от това, какво той иска, а от интереса на купувачите. Това обаче става обикновено след не по-малко от 3-4 месеца.

През периода на “съзряване” собствениците на имоти се опитват да разплитат какви ли не сложни ребуси и интриги, които най-често се случват само в техните глави, споделят брокерите.

Така например собственик на стара селска къща, строена през 40-те години на около 65 км от София, искал да я продаде и да купи два апартамета на синовете си в столицата. Друг собственик имал панелен апартамент в “Дружба” 2 - пета част, който искал да замени за малко по-малък, но в центъра на София, ако може.

Преди да вземете решение за продажбата на имота си, първо проверете дали изобщо е изпълнимо вашето желание, защото чужденците, които изкупуват масово земя и се очаква да долетят от Запад след 7 или 19 месеца, засега не се срещат толкова често по нашите географски ширини, купувайки всичко по пътя си.

Опитайте се да гледате реално на нещата, доколкото това е възможно и изберете само една агенция за недвижими имоти и тя ще ви се отблагодари, като направи всичко възможно да продаде имота Ви, вместо да се обърнете към 6 такива, които ще работят без желание заради възможността трудът им да отиде на вятъра.

Източник/ци: Darik News

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!