Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Група експерти започва да разследва изземането на органи от живи хора в Китай

В състава на групата експерти влизат бившият правителствен секретар (Азиатско-Тихоокеански регион) Дейвид Килгур и адвокатът по правата на човека Дейвид Матас, които ще установяват достоверността на заявленията, че китайската комунистическа партия се занимава с незаконно изземване на органи от живи затворници. Снимка: Корбан Ху/New Tang Dynasty TV

ОТАВА — Бившият правителствен секретар на Канада (Азиатско-Тихоокеански регион) Дейвид Килгур и адвокатът по правата на човека Дейвид Матас започнаха да разследват изявленията, че китайската комунистическа партия се занимава със събиране и продажба на органи на последователи на практиката Фалун Гонг, унищожавайки телата им след това. Г-н Килгур и г-н Матас планират да посетят Китай.

На проведената пресконференцията към г-н Килгур и г-н Матас се присъединиха още седем членове на парламента от три големи политически партии.

Г-н Килгур изрази надеждата, че „абсолютно независимото разследване” и докладът, който те възнамеряват да представят пред обществеността в продължение на четири до шест седмици, ще хвърлят светлина върху съобщенията за произтичащите зверства.

Както поясни адвокатът Матас, те планират лично да вземат интервю от всички възможни свидетели, намиращи се в Северна Америка, включително да направят и телефонно разследване. В неотдавна направените съобщения на Световната организация за разследване престъпленията срещу Фалун Гонг (WOIPFG) се казва, че сътрудници от китайски болници за трансплантация на органи потвърждават, че органите са били взети от тела на Фалун Гонг практикуващи.

Китайската комунистическа партия отрича подобни обвинения. Но председателят на Консервативната партия Рахим Джафар каза, че „правителството на Канада поддържа независимото разследване на дадените изявления”. „Получените доказателства по случая с нарушаването на човешките права в Китай ни задължават да се отнесем сериозно към въпросните изявления” - добави той, като изрази увереност, че г-н Килгур и адвокат Матас ще оглавят разследването, наричайки това първа стъпка в разясняване на фактите.

„Направените съобщения не са въпроси, засягащи само една група в Китай” – отбеляза той – „те представляват унижение на човешкия живот и ние гарантираме, че ще намерим разрешението на този проблем”. Членът на парламента от NDP Бил Сиксей подчерта, че „ние се нуждаем от това, правителството (на Канада) да вземе също участие в разследването”. С това предложение той се обърна към министъра на външните работи Питър Маккей.

Необходимо е правителството на Канада „да поеме съответната роля от името на канадските последователи на Фалун Гонг, техните (преследвани) приятели и семейства, намиращи се в Канада”, заяви той. Членовете на парламента от NDP Вейн Марстън и Денис Савой също изразиха своята подкрепа. Франсин Лалонд, член на канадския парламент, написа миналия месец писмо до министър Маккей, призовавайки го за своевременно провеждане на разследване. Така също и критикът по международни отношения от „Зелената партия” Ерик Волтън съобщи през март за Epoch Times, че има достатъчно основания за обезпечаване на „реагиране на всички нива в Канада”.

Позовавайки се на възможността представителите на властта от китайската комунистическа партия да укрият данни, както това стана с епидемията от атипична пневмония и с разправата с протестиращите студенти на площад „Тянанмън”, адвокат Матас съобщи, че пътуването до Китай ще проясни частично въпроса при събиране на доказателства. „Ние не трябва да игнорираме доказателствата, получени извън Китай. Те могат да предоставят информация по-свободно – обясни г-н Матас – защото тези хора не са подложени на заплаха, както ако се намираха в Китай.”.   

Г-н Килгур отбеляза, че съществените доказателства за изземане на органи от други задържани несъмнено ще добавят достоверност в потвърждаване на твърденията за изземане на органи от последователите на Фалун Гонг. Още повече „очевидно е, че ако цяла група е подложена на преследване и съществуват доказателства за незачитане на човешките права, това добавя убедителност в потвържденията”, съобщи г-н Матас. 

В началото на март вътрешен китайски източник потвърди, че изземането на органи от последователи на Фалун Гонг (за обезпечаване на болниците), е започнало още през 2001 година; в това били въвлечени военните и полицията. Според твърденията на представителя на Асоциацията на Фалун Дафа в Канада - Люси Чжоу - от 1999 г., когато започна преследването на Фалун Гонг, в Китай се е увеличил значително броят на операциите по присаждане на органи. Китайската комунистическа партия смята Фалун Гонг за „враг номер едно” – казва г-жа Чжоу.  

Стотици хиляди практикуващи са били арестувани и осъдени незаконно без спазване на процесуалните норми и много от тях са изчезнали без известие, докато семействата на други получават от властите само праха на загиналите си роднини. Адвокатът Матас обеща, че той и г-н Килгур ще „проведат разследване с всички достъпни методи”. Той отбеляза, че на пресконференцията са ги подкрепили няколко членове на парламента, и разследването ще бъде действително сериозно. Сред подкрепилите ги са консерваторите Морис Велакот и Брюс Стентън, а така също и либералът Борис Врзесневски.

Г-жа Чжоу изрази надежда, че ”независимото разследване само по себе си ще окаже морална подкрепа на подложените на преследване в Китай, а така също ще окаже натиск върху китайското правителство”.

Г-н Килгур отбеляза, че всеки желаещ да помогне или да съобщи някаква информация може да се обръща към него, оставяйки съобщение на неговия Интернет сайт David-Kilgour.com. „Когато фактите бъдат доказани, това ще мобилизира усилията на правителствата на много други страни, обществени организации и всички хора.”, заяви адвокат Матас.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!