Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой е бил Буда Шакямуни?

Image: swastika-info.com

Днес 13 май е Рождество на Буда Шакямуни по Григорианския календар. Буда (означаващо "пробуден" на санскритски) наричат човек, който в резултат на култивация достига просветление и освобождение от Самсара (Прераждането). След просветлението си, Буда Шакямуни започва да преподава, а след неговата смърт учението му се превръща в религия.

Буда, чието лично име е било Сиддхатта Готама (на пали, Сиддхарта Гаутама на санскритски), е живял в Северна Индия през 6 век пр.н.е.. Баща му, Судходана, е бил владетел на царството на Шакиите (в днешен Непал, тогава територия на Индия). Майка му е била царицата Майя. Според традициите на тогавашното време, се оженва на 16г. за принцеса Ясодхара. Младият принц живял в разкош в двореца.

Но внезапно, сблъсквайки се с житейската реалност, неизбежността на смъртта и екзистенциалното страдание на хората, той решава да намери решението - изходът от всемирното страдание. На 29 години, скоро след раждането на единственото му дете, Рахула, той напуска царството си и става отшелник в търсене на своето решение.

Цели шест години Готама бродил по долината на Ганг, срещайки прочути религиозни учители, изучавал и следвал техните системи и методи, и се отдавал на строги аскетични практики. Но те не го удовлетворили. Постепенно изостава тези учения и методи, и поема своя собствен път.

Оставил крайния аскетизъм и дал обет да не напусне мястото си на медитация докато не намери отговора на своите търсения, една вечер, седейки под дърво (оттогава познато като Бодхи или дървото Бо, „Дървото на Мъдростта”) на брега на реката Неранджара при Бодхгайя (близо до Гайя в днешен Бихар), на 35 годишна възраст Готама постига Просветление, след което става известен като Буда „Просветленият” Шакямуни.

След своето Просветление, Буда Шакямуни изнася първата си проповед на група отшелници, негови стари колеги, в Еленовия парк в град Исипатана (днешен Сарнатх), Близо до Бенарес. От този ден в продължение на 49г. той учил всички класи мъже и жени – царе и селяни, брамини и неприкасаеми, търговци и просяци, светци и крадци – без да прави и най-малката разлика между тях. Той не признавал различия по каста или социално положение, и Пътят, който проповядвал, бил отворен за всички, които са били способни да го разберат и следват.

Осемдесет годишен, Буда почива в град Кушинара (в щата Утар Прадеш в Индия).

След смъртта на Буда Шакямуни учението му се превръща в религия, която претърпява редица реформи и става съвременния будизъм, разпространен в Цейлон, Бирма, Тайланд, Камбоджа, Лаос, Виетнам, Бутан, Тибет, Китай, Япония, Монголия, Корея, Тайван, в някои части на Индия, Пакистан, Непал, Русия, като намира все повече последователи в Западна и Източна Европа, САЩ и Латинска Америка.

Източник/ци: wikipedia

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!