Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евродепутат поиска да отворим досиетата на ДС

На заседанието на съвместния парламентарен комитет “България-Европейския съюз” министрите на правосъдието и вътрешните работи Георги Петканов и Румен Петков представиха постигнатото в областите правосъдие и вътрешни работи. Холандска евро-депутатка призова за отваряне на досиетата на бившата Държавна сигурност и заяви, че Атака е рожба на Държавна сигурност, съобщава БНР.

България се нуждае от прозрачност, а единствена реши да остави в тайна имената и дейността на бившите агенти, заяви Елс Дегрюн от групата на зелените е Европейския парламент.

Според нея партията Атака крие опасност от нов тоталитаризъм. Въпреки че Атака критикува разбойническата приватизация, в нея са замесени хора, свързани с партията, каза още Елс Дегрюн.

Припомняме, че Дегрюн е инициаторът на подписката в Европарламента срещу Атака, започнала наскоро. 

Тя се възмути и от решението на съда, с което концесията на магистрала Тракия бе обявена за законна. Според Дегрюн концесионната сделка е в явно нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС.

Затворите в България са пълни с дребни риби, а за извършените от 2004 година до днес над 150 поръчкови убийства няма нито един осъден, каза Елс Дегрюн.

Министър Румен Петков заяви, че само в последните 6 месеца са повдигнати 3 обвинения и е произнесена една осъдителна присъда.

В отговор на отправени други критики за борбата с организираната престъпност, граничния контрол и недостатъчно развитото полицейско сътрудничество, Петков съобщи, че в последните месеци на миналата година органите на МВР са предотвратили престъпления, които са щели да ощетят страната с 20 млн. лева и 2 млн. евро.

113% изпълнение на приходите от ДДС, 104% на тези от акцизи и 154% от такси и мита само за последните 4 месеца на миналата година, отчете вътрешният министър.

Той каза, че за това време са иззети 2200 килограма наркотици, неутрализирани са 30 организирани престъпни групи и са разбити редица канали за трафик и контрабанда.

България е ефективна, солидна и сигурна външна граница на ЕС, заключи Румен Петков.
Според него страната ни е изпълнила всичките си ангажименти по глава “Правосъдие и вътрешен ред”.

Източник/ци: news.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!