Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Форум на 9-те Коментара в полския парламент

"Нещо много характерно за комунизма, за разлика от другите тоталитарни системи, е че веригите, които ви поробват, съществуват най-силно в собствения ви разум.", сподели говорител на преминалия с голям успех първи международен форум на Деветте Коментара, проведен в полския парламент Сежм, Варшава.

Международният форум, проведен на 21 март 2006г., бе на тема "Китай и светът без комунизъм" и бе съ-спонсориран от Epoch Times и полският член на Европейския Парламент г-н Богдан Клич. Гостите включваха членове на полското правителство, както и представители от няколко посолства, неправителствени организации, медии и учебни заведения. Участниците във форума препълниха залата, като организаторите получиха много повече заявки за участие, отколкото залата можеше да побере.

ВАРШАВА: Г-н Джиян Ърпинг говори на международния форум за Деветте Коментара, състоял се в полският парламент Сежм на 21 март 2006г.. Темата на форума бе "Китай и светът без комунизъм". (Фото: Epoch Times)
ВАРШАВА: Участници в международния форум за Деветте Коментара на тема "Китай и светът без комунизъм" слушат съсредоточено говорителите на форума. (Фото: Epoch Times)

Панелът за дискусия включваше петима участници, с главен говорител г-н Джиян Ърпинг –стипендиант на Университета в Харвард. Останалите участници в дискусията бяха полският парламентарист и ръководител на тайванско-полската асоциация за търговия Бронислав Дутка, независимият журналист, публицист и защитник на човешките права г-н Кристофър Лозински, журналистът и активист на човешките права в Тибет г-н Майкъл Орзечовски, и редакторката на Epoch Times – Германия, г-жа Моника Вайс.

Г-н Джиян направи задълбочен преглед на ситуацията в Китай днес. Той обрисува картина на разширяваща се, но шокиращо неустойчива икономика, на социална нестабилност, увеличаваща се от бързо нарастващата поляризация между бедни и богати, на по-осъзнато социално общество, започващо да отстоява своите права, и на идеологически пуст, пропадащ режим, не спиращ пред нищо за да задържи желязната си захватка за властта.

"В този исторически момент, отговорността на всяка демократична държава е ясна и значима: да даде своята подкрепа на народа на Китай, не на комунистическите диктатори, да подкрепи каузата на свободата, не оцеляването на един комунистически режим, да се сближи с хората на Китай, не с китайската комунистическа партия (ККП), или убийците на 80 милиона невинни жертви. Сега, повече от когато и да било, трябва да сме наясно - ККП е заплаха както за своя народ, така и за света" заяви г-н Джиян.

Китайският адвокат по човешките права Гуо Гуотинг, защитавал някога журналиста Ши Тао, който бе предаден на китайската цензора от Интернет гиганта Yahoo Inc., изпрати писмо, изразяващо неговата подкрепа на форума. Той подчерта значимостта на Полша за падането на комунизма в Европа, и най-вече ролята на независимите профсъюзи, които са забранени от ККП.

"Трагедията на Китай е, че всичко идва от китайската комунистическа партия", писа той.

Впечатляваща реч бе направена от г-н Лозински, който проследи измамната природа на комунизма. Първоначално в Китай, каза той, дисциплинираната комунистическа армия бива приветствана от местните хора като алтернатива на минаващите преди нея плячкосващи японски войници и войската на Куминтанг (КМТ, националистическата партия на Китай преди ККП, бел. ред.). Когато ККП завзема властта и земята бива преразпределена на бедните, на нея отново се гледа като на приятел на народа. Но накрая се появява и цялата комунистическа инфраструктура, която прибира всичката земя и богатство за себе си, и редовно създава социални движения за да "прочисти" (евфемизъм на "изтреби") различни групи от обществото – превръщайки се в най-ефикасният носител на смърт, който светът някога е виждал, каза Лозински.

Безброй граждани биват принудени да участват в прочистването на други, за да не бъдат прочистени самите те. По този начин повечето хора знаят, че те също носят част от вината, с което се елиминира всякакъв предлог за поддържане на някаква нравствена висота.

"Нещо много характерно за комунизма, за разлика от другите тоталитарни системи, е че веригите, които ви поробват, съществуват най-силно в собствения ви разум.", каза г-н Лозински.

Залата на форума бе изпълвана многократно със силни аплодисменти.

Единият от спонсорите на форума, г-н Kлич, не можеше да присъства на събитието поради неотложни задължения, свързани с наскоро проведените избори в Белорусия. Той изложи причините за своето спонсорство в писмо до участниците във форума:

"Не може да се наблегне достатъчно силно колко значителна роля изиграха и продължават да играят Деветте Коментара за Комунистическата Партия, които изложиха престъпленията, извършени от китайската комунистическа партия (ККП). Те демаскираха действителната реалност на китайския комунизъм и по този начин издигнаха нивото на национално съзнание на китайската нация. В този контекст, масовите оставки от ККП ни позволяват да се надяваме за бърз край на тази криминална система, и за създаване на  Китай без комунизъм.".

Може би най-трогателният момент на този следобед бе, когато в края на форума възрастен мъж - представил се преди това за предан комунист - се доближи до един от организаторите на събитието и попита със сълзи в очите: "Наистина ли всичко това е вярно?". Той бе явно разтърсен; силата на истината от Деветте Коментара бе разчупила наслоената в него обусловеност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!