Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Че Гевара – героят без "Че"

Че Гевара

Снимка: sipseystreetirregulars.blogspot.com.au

Имиджът на "Ел Че" в медиите е на легендарен герой посветил живота си на хората, човек притежаващ смелостта да се бори и отдаде живота си за възвишена цел. Но фактите говорят, че поведението на Ернесто Гевара е било по-близо до това на Хитлер, Сталин, Мао и Пол Пот.

"Че" е възклицание, често използвано в Латинска Америка за изразяване на възхищение,  или за привличане на внимание.

Днес - било от прочутата картина на Алберто Корда, или от филма "Дневниците на мотоциклета" - повечето хора знаят за кубинския партизанин от аржентински произход Ернесто Гевара като за славния "Че Гевара", или легендарния "Ел Че".  

Митът за Гевара говори, че той бил смел революционер и закрилник на народа. Но фактите представят различна действителност.

Относно смелостта на Гевара може да се съди както от това, че той често бил наричан "Че с Лъвското сърце", така и от факта, че той е участвал в една-единствена битка, където е бил пленен и по-късно екзекутиран от боливийски войници. Интересно е също да се знае, че когато боливийските войници обграждат Гевара, неговата първа реакция била: "Не стреляйте - аз съм Че! Аз ще съм по-полезен за вас жив, отколкото мъртъв!".

В правителството на Кастро, Гевара започва кариера си още първата година след като Кастро идва на власт. Че става негов главен екзекутор и през този период избиванията  на кубинци са толкова интензивни, че по мащаб превишават изтребването на германци от Химлер преди войната.

Действителната цифра на смъртните случаи е неизвестна, но дезертьор твърди, че в рамките само на три месеца Че е подписал 500 заповеди за екзекуции. Кубинският журналист Луис Ортега, който познавал лично Че, пише в своята книга "Yo Soy El Che" ("Аз съм Ел Че"), че само за една година Гевара е изпратил 1 897 души на екзекуция.

Към това трябва да се прибавят и 2 500-те души, които Че лично изпраща "до стената" при влизането си в Хавана през януари 1959г.

Но не само от тези цифри може човек да го побият тръпки. Не трябва да се пренебрегва и начинът на изпълнение на смъртните присъди, които Ел Че е прилагал.

Първо, при тях нямало съдебни процеси - нещо, което той описва като "архаичен буржоазен детайл". Защитавайки липсата на съдебен процес, Гевара заявява: "Това е революция! И революционерът трябва да стане студена машина за убийство, която е мотивирана от чиста омраза.". Като омразата е нещо, разпространявано от него активно сред хората от неговия ранг: "Омразата е елемент на борбата; безжалостната омраза към врага е това, което ни тласка отвъд естествените човешки граници и ни трансформира в ефективни, яростни, селективни, и студени машини за убиване.".

Второ, Че нарежда на отрядите за екзекуция след застрелване на жертвата да стрелят в главата на убития с масивния Colt .45 slug от разстояние пет крачки. Резултатът е пръсване на черепа.

И трето, всичко това се прави публично, в присъствието на семействата и приятелите на жертвата.

Ернесто Гевара е известен и с нещо повече от екзекуциите. Той специализира и в психологическите мъчения. Известно е, че Гевара е прилагал широко следното мъчение:  затворниците, включително и такива на тинейджърска възраст, били изправяни с вързани очи пред отряда за екзекуция, след това се дава нареждане за огън и жертвата чува щракането на спусъка на оръжието.., но изстрелите са халосни.

Тони Наваро в книгата си "Tocayo" описва своето наблюдение на ефекта от това психологическо мъчение. Той става свидетел как мъж смело напуска своята килия за да се изправи пред отряда за екзекуция. Но когато се връща, същият този мъж е вече психическа руина – свива се в един от ъглите на килията и остава така с дни.    

Ернесто Гевара е изтъкната рожба на комунистическата идеология, която не прави изключение от своите видни "другари". Като такъв, той не се "посравма" при проливане кръвта на хиляди невинни хора, което е само поредното потвърждение за жестоката и човеконенавистна природа на комунизма, проявяваща се във всички страни, където тази идеология успява да се настани.

Че Гевара
Снимка: sipseystreetirregulars.blogspot.com.au

Дали Гевара е действително "Че"-герой?  

В "Девет коментара за комунистическата партия" се казва: " За нещастие, тези които вярват, че насилието е необходимо средство за социален напредък, гледат на комунистическата партия като на нещо прогресивно. Нивото на цивилизация може да се измери със степента, до която един режим използва насилието. Като прибягват до употребата на насилие, комунистическите режими ясно демонстрират огромна стъпка назад в човешката цивилизация.".    

Източник/ци: Epoch Times - Ирландия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!