Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПАСЕ решително осъди престъпленията на тоталитарните комунистически режими

СТРАСБУРГ – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) решително осъди масовото погазване на човешките права, извършено от тоталитарните комунистически режими, и изрази съчувствие, разбиране и признание към жертвите на тези престъпления

Резолюцията заявява, че тези насилия се изразяват в индивидуални и масови убийства и екзекуции, смърт в концентрационни лагери, глад, депортации, мъчения, принудителен труд и други форми на масов терор, преследване на етническа и религиозна основа, погазване на свободата на съвестта, мисълта и словото, на свободата на медиите и ликвидиране на политическия плурализъм. Насилията са извършени според комунистическите принципи на класовата борба и диктатурата на пролетариата.

Асамблеята констатира, че падането на комунистическите режими не беше последвано от международно съдебно преследване на извършителите на комунистическите престъпления, както в случая с нацистките престъпления и Нюрнбергския процес.

ПАСЕ смята, че познанието и осмислянето на престъпленията извършени от комунистическите режими са недостатъчни. Те са нужни, за да бъдат избегнати подобни престъпления в бъдеще и осъждането им трябва да има важно място в образованието на младите поколения.

ПАСЕ призова всички комунистически или посткомунистически партии от страните членки в Съвета на Европа, които още не са го направили, да "преоценят историята на комунизма и своето собствено минало и да го осъдят недвусмислено".

ПАСЕ осъди продължаващото извършване на престъпления от съществуващите комунистически режими и призова тези режими да не бъдат толерирани.

Проектопрепоръката, призоваваща евроепейските правителства да приемат подобни декларации и да извършат разследвания спрямо извършителите на престъпления по време на тоталитарните комунистически режими, не получи необходимото мнозинство от две трети.

Източник/ци: източник: Декомуницация
geocities.com/decommunization/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!