Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оттегляне на публикации с фабрикувани данни

ВАШИНГТОН – Едно от най-престижните научни списания в света - ‘Наука’ - официално оттегли двете дискредитирани публикувани проучвания на южно-корейския учен Hwang Woo-suk за клониране на човешки зародишни стволни клетки. като съобщи, че разработва по-добри методи за разкриване на измами.

"Тъй като заключителният доклад за разследване от Националния Университет на Сеул (НУС) показа, че значително количество от данните представени в двете публикации са изфабрикувани, редакторите на списание ‘Наука’ смятат, че тези две публикации трябва незабавно и безусловно да се оттеглят", обяви списанието.

"Затова ние оттегляме тези две статии и съобщаваме на научната общественост, че резултатите докладвани в тях се обявяват за невалидни", каза списанието, публикувано от Американската Асоциация за Напредък на Науката.

Комисия от експерти към НУС съобщи за наличието на доказателства потвърждаващи че двете статии, съобщаващи за поврат в клониране на човешки зародишни стволни клетки, са били фалшифицирани. Същевременно, независим американски екип установи, че третата подобна публикация - за първото успешно клониране на куче - е валидна.

Hwang спечели глобално акламиране през 2004г. когато докладва, че е използвал клонираща технология за да създаде човешки зародиши, които след това използва като източник за така ценните зародишни стволни клетки. Той съобщи миналата година, че е направил и следващата крачка в тази насока, като е създал няколко специални партиди, или линии, на стволни клетки от болни и пострадали при злополуки доброволци.

Очевидният напредък изглежда е осигурил необходимите предпоставки за проучване на зародишни стволни клетки, а именно, създаването на съвършено съгласувани партиди клетки, които може да се използват за изследване на специфични заболявания, или за отглеждане на тъкан за пресаждане.

Но изглежда, че лабораторията на Hwang не е направила това което казва, тъй като следователите от НУС съобщават, че той всъщност е създал партенотс - човешки яйца, които започват да се делят сами като да са били оплодени, но които спират деленето си и не са истински зародиши. Тези разкрития възмутиха дълбоко списание ‘Наука’ и разтърсиха учените, които обикновено се доверяват на твърденията си един друг. 

"Аз поемам пълна отговорност за публикациите и се извинявам за случилото се", каза Hwang на пресконференция.

"Ще посветя целия си живот на коригиране на тази своя простъпка. Но това е дълг, който до края на живота си не бих могъл да изплатя. Вманиачихме се в работа и аз бях заслепен.", каза Hwang почти през сълзи.

Но Hwang също така загатна, че е бил саботиран. Други научни работници казаха, че това не е невъзможно.

Д-р Irving Weissman, учен от Университета Станфорд в Калифорния и работещ в областта на стволните клетки, сподели: "Аз много пъти съм казвал на хората в моята лаборатория - няма съмнение, че вие можете да ме измамите. Това, че не го правите, е въпрос на доверието което си имаме".

"Всеки може да бъде подмамен от един умен, нетърпелив и ревностен човек, като този човек може да е както професор, така и доцент, или студент."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!