Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смърт купена за милиони

5.5 милиона юана (0.69 милиона щ.д.) бе таксуван 74 годишен пенсиониран учител в Китай за двумесечния си престой в болница, където не успяха да спасят живота му.

На 1 юни тази година Уенг Уенхюи постъпва в отделението за сърдечносъдови заболявания на Втора Болница към Медицински Университет в Харбин (Китай) със сърдечна увреда причинена от химиотерапия, на която бил подложен преди това за злокачествена лимфома.

Той престоява в болницата два месеца. За този престой неговата болнична сметка е 1.4 милиона юана (0.19 милиона щ.д.), като в допълнение на това е сумата от 4 милиона юана (0.5 милион щ.д.) за лекарства. Въпреки заплатената огромна сума обаче, те не могат да спасят живота му и той умира на 6 август.  

Болничната сметка на Уенг Уенхюи показва, че 1/4 милиона юана (0.03 милиона щ.д.) струват само неговите преливания на кръв и кръвни продукти. На 30 юли например, според написаното в сметката му, той е получил 94 преливания, всяко от 100 милилитра кръв. С други думи, на Уенг му е прелята  9.4 литра кръв този ден, което означава, че два пъти кръвта му е била напълно сменена (човешкото тяло съдържа общо 4.5 литра кръв).    

За друг един ден в сметката на Уенг фигурират 106 бутилки (50 литра) физиологичен разтвор, и 20 бутилки (10 литра) глюкоза.

Прекомерните назначения на Уенг шокираха дори някои доктори. Но болницата в която той е бил не е сама в раздуване на сметките. Пациентите нямащи медицински познания често не могат да се защитят и са принудени да приемат това, което докторите им предписват.

Семейството на Уенг също се е страхувало да пита за подробности по лечението и неговата цена. Не искали да обидят доктора, в чийто ръце бил живота на техния близък.

Директорът на Държавното Ревизиращо Управление в Китай, Ли Джинхуа, разкри че за периода 2003-2004г. десет болници, намиращи се под директното ръководство на Министерството на Здравеопазването, са надписали сметките на своите пациенти, което възлиза на обща стойност от 11.3 милиона юана (1.5 милиона щ.д.).

Случаят Уенг бе разобличен в медиите само защото неговият лекуващ лекар се страхува  да не стане изкупителна жертва.

Болничната система в Китай днес прави пари от продаване на лекарства. Ако не се направи основна реформа на тази система, подобни случаи само ще продължават да се множат.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!