Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уроци от древен Китай – изкуството да владееш себе си

бойни изкуства

бойни изкуства

Хората от древен Китай, занимаващи се с бойни изкуства, са усъвършенствали своя дух. Бойната техника от високо ниво е била тясно свързана с нравствеността.

В кръговете на китайските бойни изкуства (ушу) съществува изразът: „Този който усъвършенства техника, но не развива [култивационна] енергия, не може да постигне успех.”.     

Бойната техника от високо ниво изисквала пълен контрол над емоциите, храброст и сърце изпълнено с доброта. Малцина били способни на това.

Преди много векове живял знаменит майстор на бойни изкуства. В продължение на 30 години той се сражавал със своите врагове, и всеки път двубоят завършвал без победа за противника.     

Веднъж при една такава битка противникът му паднал от коня си. Майсторът скочил към своя враг и можел да го убие. Но в този момент врагът му го заплюл в лицето. Майсторът казал: „Станете! Ще продължим утре!”. Противникът му бил удивен, не разбирайки поведението на майстора.

Майсторът отговорил: „Аз се усъвършенствам вече 30 години за да се науча по време на двубой да не храня гняв в сърцето си. Само по този начин аз можех да побеждавам без да губя. Когато Вие ме заплюхте, моето сърце се изпълни с гняв. Ако бях Ви убил никога вече нямаше да мога да изпитам чувството на победител. Затова аз бих искал да коригирам мисленето си и да продължим отново утре.”.

Боят не бил продължен. Този враг станал негов ученик. След като Майсторът победил гнева си, техниката му станала още по-съвършена.

Не е ли това универсален принцип за всичко? Когато някой се разгневи, гневът го кара да загуби разума и мъдростта си. Това може да го принуди да направи нещо, за което той после да съжалява. Който е способен да отстрани гнева си напълно, той е действително изключителен човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!