Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антисептичният сапун не е по-добър

СИЛВЕР СПРИНГ (САЩ) – Не бе доказано, че антисептичният сапун и мокрите еднократни кърпички са по-ефективни от обикновения тоалетен сапун за предотвратяване на инфекции у средния потребител, единодушно заявиха американски здравни експерти.

Алистер Ууд,  заместник завеждащ Катедрата по Медицина към Университета Вандербилд, каза че използването на обикновен сапун и вода е „доста ефикасно. Не бяха установени данни, които да доказват, че антисептичните препарати са по-добри.”

Това заключение бе потвърдено и от Алисон Айело, епидемиолог от Университета в Мичигън (САЩ), според която „няма доказателство, че антисептичният сапун има преимущества пред обикновения сапун.”

Агенцията по Храните и Лекарствата в САЩ се занимава вече 30 години с въпроса за антисептичните продукти, но все още й предстои да вземе решение как да регулира тези стоки, които имат подобно на антибиотиците естество.

Агенцията поиска от комисията занимаваща се с този въпрос да проучи добре какъв ще е риска от тези продукти за потребителя, имайки предвид опасността от създаване на лекарствено-устойчиви бактерии.

Става дума за тези антибактериални продукти, които съдържат специфични химически съставки, като триклозан например, имащи способността да атакуват жизнено важни за бактериите ензими. Тези химикали се акумулират в околната среда, но бактериите могат да се приспособят към тях като мутират, казват учените.

Лекарите от друга страна са загрижени също, че свръх-употребата на тези антисептични продукти ще създаде, така както при антибиотиците, лекарствено-устойчиви „супер-микроорганизми”.

Микробиологът Стюарт Леви от Университета в Тафтс, член на комисията занимаваща се с този проблем, отбеляза: „Бактериите не са тук за да бъдат унищожени. Те са съществували дълго време, видели са как динозаврите идват и си отиват…, така че всеки опит да се освободим от тях като стерилизираме дома си ще е обречен на неуспех

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!