Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ООН: Китай се нуждае от значителна реформа за обуздаване изтезанията в страната

Манфред Новак, специален следовател по изтезанията към ООН каза, че той и комисията му са били често под наблюдение през двуседмичната им обиколка в Китай – първата подобна разрешена визита за последните 10 години.  

Той спомена за наличието на доказателства, че интервюираните от неговата комисия жертви и техните семейства са били заплашвани от местните власти.

„Предварителното заключение е, че що се отнася до количеството на изтезанията, бих приел че има известен спад,… но независимо от това, изтезанията са все още широкоразпространени в страната.”, каза той на пресконференция.

Китайското Външно Министерство съобщи, че наблюдава визитата на ООН с особено внимание, и че според тях тази визита може да се увенчае с успех ако и двете страни положат големи усилия.

Пекин все още се опитва да се справи с поредицата от случаи на неправилно осъдени граждани, принудени да направят специфични признания за да бъдат осъдени, което е доста често срещана практика там, твърдят групите за човешки права.

Така през април тази година бе освободен затворник престоял там 11 години след обвинение в убийството на жена си, която се оказала след това жива. Освободеният Ши Ксианглин каза, че е направил себе-уличаващите признания заради изтезанията.

„Криминалните процедури в страната трябва да достигнат международните стандарти на безпристрастен съд”, каза Манфред Новак.

В изложението си той спомена, че много от семействата и жертвите които комисията се е опитала да посети са били „заплашени от службите за безопасност, са били поставени под полицейски надзор, казано им е било да не се срещат със специалния следовател, или им е било попречено физически да не се срещнат с него”.

„Аз бях свидетел на очевиден страх и на себе-цензуриране у задържаните които интервюирах”, каза той.

Китай има най-голямата в света затворническа популация и има правна система, която Министерството на Външните Работи в САЩ охарактеризира като злоупотребяваща със затворниците и имаща „колосална” липса на подобаващ съдебен процес при издаването на смъртни присъди.

Китай подписа Международното Споразумение за Граждански и Политически Права през 1998 година, но все още му предстои да ратифицира този договор, на който се гледа като на крайъгълен камък в световния закон за човешките права.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!