Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Музиката е добра за сърцето

Тези резултати, публикувани в списание „Сърце” от Д-р Питър Слейт и колегите му от Университета в Оксфорд (Великобритания), са в подкрепа на увеличаващите се напоследък научни усилия да се изследва ползата от музиката като редуциращо стреса средство.

В настоящото изследване учените наблюдават честотата на дишане, кръвното налягане и други сърдечни и дихателни индекси на 24 души в добро здраве, половината от които били музиканти. Наблюденията се правят преди, в паузите, и по време на слушане на различни видове музика, в това число бърза и бавна класическа музика от различна сложност, както и рап музика.

Оказало се, че стилът на музика, както и индивидуалните музикални предпочитания на анкетираните, играят по-незначителна роля от темпото на музиката.

Също така учените установили, че по-лесно се постига спокойствие при бавни ритми с къси паузи межди тях. Спирането на музиката за две минути всъщност индуцирало по-голямо релаксиране от това, което било наблюдавано у изследваните преди да започнат да слушат музика.

Тези ефекти били по-силни при тези от изследваната група които били музиканти, по всяка вероятност дължащо се на факта, че хората занимаващи се с музика се научават да синхронизират дишането си с музикалните сегменти.

Това изследване предполага, заключават учените, че правилно подбраната музика - със сменящи се бавни и бързи ритми, и паузи между тях – може да се използва за релаксация и затова да е полезна при сърдечносъдови заболявания и удари.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!