Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алкохолът поразява мозъка

Професор Питър Дод и неговият екип от Катедра Молекулярни и Биологични Науки в Университета в Куинсленд получи 5-годишна субсидия с размера на 1.23 милиона долара от американския Национален Институт по Здравеопазване. Те ще работят заедно с колеги от Университета в Тексас за да установят причината за мозъчното увреждане от алкохол.

Хроничната злоупотреба с алкохол убива мозъчни клетки в предната част на мозъка, което афектира способността на човек да планира, неговите социални взаимоотношения и задръжки.

Професор Дод каза, че неговият тим използва метод разработен от самите тях през 2000 година за да прави анализи на мозъчни тъкани от починали алкохолици, предимно англо-келтски мъже консумирали алкохол повече от 10 пъти на ден.

"Това което се опитваме да установим е, каква е разликата между предната и останалата, незасегната част от мозъка на алкохолици и въздържатели. По този начин има шанс да открием какво предизвиква наблюдаваната промяна в засегнатата част на мозъка" каза професор Дод.

Освен това, професор Дод работи и в сътрудничество с научно-изследователска група от Великобритания, която се опитва да установи защо човек се пристрастява към алкохол.

Източник/ци: UQ News Online

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!