Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Източна система за подобряване на тялото и духа

Image

Жителите на Еденбургския център за стари хора "Данвуд" добавят упражненията на Фалун Дафа към обичайните си упражнения.

Мич Гебер предлага на живеещите в центъра за стари хора "Данвуд" в Единбург (САЩ) да опитат нещо от Далечния изток, но не става дума за сладко-кисело пиле в менюто…

Гебер внася разнообразие, включвайки друга култура в програмата с упражнения на живеещите в центъра, запознавайки ги с Фалун Гонг, традиционна китайска практика, включваща упражнения и медитация, и предлагана безплатно от доброволци.

"Получих няколко необикновени отклика от сътрудници и жители на Единбург, споделя впечатленията си Гебер.

Когато Гебер започнал преди няколко години да се занимава с Фалун Гонг (Фалун Дафа), не знаел до какви промени ще доведе това в неговия живот и живота на хората около него.

Дошъл в Атланта от Южна Африка през 1995 г., 25-годишният Гебер каза, че когато започнал да се занимава с Фалун Дафа "почувствал, че се е обновил напълно" само след няколко седмици. Той споделил наблюденията си със своите баба и дядо, които също започнали да се занимават с практиката, и в които също настъпили положителни промени.

След това Гебер се свързал с Фред Гласман, основател на центъра в Единбург. "Той ме покани да правя там упражненията и аз започнах да се занимавам със старите хора. Заниманията придобиха огромна популярност и дадоха добри резултати", разказва Гебер.

"Неговият сутрешен клас обикновено се посещава от седем до 15 жители", уточни Джени Рейнс, координатор на мероприятията в Единбург. "Изпълнението на упражненията стана много важно за хората - допълни Рейнс. - То внася разнообразие в тяхната рутинна програма за упражнения".

Гебер научил за Фалун Гонг посещавайки изложба за правата на човека в Университета на Джорджия през май 2001 година. Той каза, че организацията Amnesty International раздавала листовки, за да привлече вниманието към положението на Фалун Гонг в Китай и преследването от комунистическия режим.

"Гледах упражненията и си мислех, каква невероятна практика, а на другата страна видях демонстрация срещу преследването", разказва Гебер.

Изпълнен с желание да разбере истината, връщайки се вкъщи Гебер потърсил повече информация по въпроса. Така разбрал, че г-н Ли Хонгджъ е основал през 1992 г. в Китай практиката, която се базира на три принципа: Истина, Доброта, Търпение. Тя бързо се разпространява в Китай и в много други страни.

След като в Китай групата се увеличава бързо на 70 милиона последователи, Китайска комунистическа партия започва да я преследва, като за целта специално основава (на 10 юни 1999 г.) т. нар. "Управление 610".

От началото на преследването Информационния център на Фалун Дафа е потвърдил официално смъртта на хиляди последователи на Фалун Гонг в Китай. Като евреин и жител на Южна Африка, Гебер намерил обяснение на жестокото преследване.

"Имам усещането за неотложност - казва Гебер. - Семейството ми избяга от Холокоста в Унгария и Полша, и аз бях свидетел на много случаи на преследване на черните ми приятели в Южна Африка. Затова, когато разбрах, че Фалун Гонг в Китай е свързан с преследването на хора, почувствах заплаха".

Гебер основал група на Фалун Гонг по правата на човека в държавния Университет на Джорджия, където следва международен бизнес. Въпреки че Гебер е доста активен, той винаги оставя политиката настрана, когато се занимава с всекидневните упражнения на жителите от Единбург.

Равин Шалом Луис обясни, че предложението на практики като Фалун Дафа за възрастни хора е добро за тях не само тялом, но и духом. "Има много неща, от които като хора можем да се поучим от други вери и култури, и ние действително съветваме да се приема това, което е добро", казва Луис относно класа на Гебер.

Джени Рейнс разказа, че е забелязала изменения в поведението на участниците след утринните им неделни упражнения. "Те изглеждат много спокойни след това и настроението им се приповдига, което прави денят им по-приятен".

По думите на Фред Гласман, всеки в района е добре дошъл да прави упражненията на Фалун Гонг с жителите на Единбург.

Фалун Гонг се практикува днес в над 100 страни по света, включително България. Повече информация за практиката, както и местата за практика, може да се намери на сайта на Фалун Дафа:  https://www.falundafa.org/ 

Ползите от Фалун Дафа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!