Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Късната вечеря

Широко разпространено е убеждение, че яденето през ноща е вредно за здравето и че вечерната трапеза способства за увеличаване на теглото. В същото време, според издаваното в Мюнхен списание "Апотекен умшау", отстояваното мнение за вредността на късното хранене не е повече от мит.

На базата на експерименти, проведени с повече от седем хиляди души в продължение на 10 години, немските учени стигнали до извода, че на всеки човек влияе изключително калоричността на храната, а не времето, в което той я приема.

Друг е въпроса, че по вечеря ние не сме умерени и изядената от нас храна превръща реалните потребности на организма в калории. Освен това, учените отбелязват, че голяма роля в превръщането на излишно тегло играе алкохола.

Любителите на вечерните едно-две питиета трябва да знаят, че те самите се подлагат на опасността от натрупване на излишни килограми - алкохолът съдържа почти толкова калории, колкото някои видове мазнини.

Съгласни с немските учени са и американските им колеги. Проведените от тях изследвания позволяват да се затвърди тезата, че приемането на храна по-късно от установеното не води до мазни отлагания в по-голяма степен отколкото, ако се приема през деня. Калориите, получени по време на нощното хранене, ще бъдат използвани от организма тогава, когато той се нуждае от тях.

Трабвя да се отбележи, че след 18 часа е по-добре да не се ядат продукти, съдържащи така наречените бързи захари (хляб, закуски, шоколад). Работата е в това, че през ноща подзлъчната жлеза изработва повече инсулин, затова съдържанието му в кръвтта се повишава, а инсулинът подбужда организма да се запасява с мазнини. Затова най-добре да се ядат сладки работи сутрин или през деня. Вечер е най-добре менюто да включва печено месо и птица, не-мазна риба и зеленчуци.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!