Палмовото масло – По-отровно от живака и цианида

Чиновниците защитават отровното производство на палмово масло

Европа отдавна се отказа от вредното палмово масло и от маргарина. Учени доказаха, че палмовото масло е абсолютна смъртоносна отрова. Но у нас хранителните фирми продължават безнаказано да ни тровят. Палмовото масло предизвиква редица смъртоносни заболявания, особено сред деца и подрастващи.

Малокръвие, безплодие, рак…

Най-новите изследвания, проведени от Европейската агенция по сигурността на хранителните продукти – EFSA, и Обединения експертен комитет по хранителните добавки – JECFA, окончателно отговориха на въпроса защо е вредно палмовото масло.

Когато хранителни продукти се произвеждат при високи температури – над 200 градуса; например при рафинирането и пърженето на растителни масла и мазнини се образуват вредни вещества – 2-MCPD и 3-MCPD. Тези вещества и имена нищо не говорят на купувача.

Те са открити през 70-те години на миналия век, но вредното им въздействие върху човешкия организъм започна да се изследва неотдавна. Днес е доказано, че тези вещества са крайно токсични.

3-MCPD и неговите производни са силна отрова за пикочно-половата система. Той води до патологии на бъбреците, предизвиква бъбречна недостатъчност и рак на органите на пикочнополовота система. Освен това 3-MCPD предизвиква анемия, токсичен е за нервната система и за плода при бременни.

Още по-опасни са глицидиловите естери, които поразяват генетичния материал на клетката. Т.е. тяхната опасност идва от факта, че генетичните промени се предават на потомствата, които никога не са поемали тези вещества. Т.е. детето се ражда вече “отровено” с палмово масло. Глицидиловите естери пораждат нервната система, водят до мъжко безплодие и образуването на злокачествени тумори.

Опасни са дори хлябът и кафето

В кои хранителни продукти се съдържат глицидиловите естери и 3-MCPD?

Оказва се, че на практика те се съдържат в почти всичките хранителни продукти: като се започне от картофи фри, понички, пушени храни и се стигне до на пръв поглед “безобидните” – кафе, хляб, тостове, юфки и др. Най-много вредни вещества според европейски учени се съдържат в снаксовете и солените крекери.

Глицидиловите естери и 3-MCPD се образуват при топлинната обработка на всичките без изключение растителни масла, но в различна концентрация.

Специалисти от Международния институт за науката от живота – International Life Sciences Institute, класифицира всичките растителни масла и мазнини по съдържание на вредни вещества на три групи.

Първата: с ниско съдържание 3-MCPD – слънчогледово, соево и кокосово масло. Употребата им в умерени количества е относително безвредно.

Втората: със средно съдържание на 3-MCPD – зехтин, фъстъчено, царевично, памучно и оризово масло.

Третата: с високо съдържание на 3-MCPD – всички хидрогенизирани мазнини, включително и маргаринът, палмовото масло, твърдите мазнини за фритюрник. Всичките в чист вид са абсолютна отрова!

Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти по поръчка на Еврокомисията – правителството на Евросъюза, проведе огромно изследване, за да научи – доколко са вредни рафинираните масла. Безопасното ниво на 3-MCPD е 0,8 мг/кг от теглото на човека на ден. Ако количеството му е повече, започват опасни последици.

За глицидиловите естери “безвреден” минимум въобще няма. Т.е. това вещество е опасно във всякаква концентрация, подобно на живака или цианида. Те въобще не трябва да присъстват в хранителните продукти.

Отрова за най-малките

Когато резултатите от изследването бяха публикувани, подействаха на обществото като бомба. В търговските мрежи в различни страни започна масовото изтегляне на хранителни продукти, оказали се силно отровни.

През май 2016 г. в Италия в няколко търговски мрежи, включително и в най-голямата в страната – СООР, иззеха от продажба повече от 200 хранителни продукти, включително и пастата “Нутела“, защото в тях се съдържа най-много палмово масло.

Днес в Австрия иззеха от търговската мрежа детското хранене Novalac, произведено в Германия и Франция, тъй като в него беше открито високо съдържание 3-MCPD и глицидилови естери, потенциално опасни производни на палмовото масло.

Върху цялата хранителна индустрия в ЕС беше нанесен силен удар. Благодарение на учените беше установено, че десетилетия наред милиони хора бяха поемали една истинска отрова.

След скандала членове на Европейската федерация, която отговаря за производството на масла и протеини – FEDIOL, беше принудена да преговаря с европейските власти и да се договорят за обща работа по снижаване нивото на 3-MCPD в маслата.

Производителите неохотно се съгласяват да намалят съдържанието на глицидиловите естери в маслата си до един промил – 1мг/кг продукция. В средата на 2018 г. в Европа ще бъдат законодателно закрепени жестоки ограничения в съдържанието на глицидиловите естери и 3-MCPD в хранителните продукти и на първо място – в детското хранене.

3-MCPD е представител на класа вещества, наречени хлорпропаноли. Тези мазнини се замърсяват от хлор или когато се използва солна киселина в съчетание с нагряване при тяхното добиване. Висока концентрация на 3-MCPD има в нискокачественото палмово масло, което използват недобросъвестни производители.

Вторият източник на 3-MCPD са филтрите пакети за чай, кафе, билки, хартиени филтри.

Третият източник са сосовете за бързо приготвяне.

Соевият сос също се превръща в отрова, когато се използва бърза промишлена технология за получаването му.

Четвъртият източник на 3-MCPD са различните полимерни опаковки: например белтъчните колбасни обвивки, които се смятат за най-безопасни.  

Издателство “Распер”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!