Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международен трибунал издава съдебна заповед за арест на Цзян Цзъмин


Oколо хиляда души взеха участие на 10 септември в пресконференция, проведена от Международния Трибунал в Сидни за осъждане на престъпленията срещу човечеството на Китайската комунистическа партия (ККП).

На 10 септември Международният Трибунал в Сидни за осъждане на престъпленията срещу човечеството на ККП, проведе пресконференция в католическата църква „Ашфилд”. Трибунала оповести, че е приключил с легалната процедура по изпращането на призовка до Цзян Цзъмин и неговите сътрудници за престъпления, извършени срещу човечеството. Трибуналът връчи съдебна заповед за арест, изискваща от китайския премиер Ху Джинтао незабавно да арестува Цзян Цзъмин, Луо Ган, Джоу Йонгкан и Лиу Джинг, и да ги предаде за съдебен процес в Сидни.

Трибуналът успешно връчва призовката  

Юен Хонгбин, председател на върховния съд на Международния Трибунал в Сидней каза на 19 август, че трибуналът е приел 13 криминални дела заведени от Фалун Гонг практикуващи и сдружението на китайските демократични партии срещу Цзян Цзъмин, Луо Ган, Джоу Йонгкан, Лиу Джинг, и "Отдел 610” – таен, подобен на (нацисткото) Гестапо отдел на ККП създаден, за да осъществява преследването на практикуващите Фалун Гонг и семействата им.

Криминалният процес ще засегне престъпления, извършени срещу Фалун Гонг. На 20 август Трибуналът изпрати призовката до китайското посолство в Австралия, до генералния кабинет на централния комитет на ККП в Китай и до върховната народна китайска прокуратура. На 29 август Трибуналът получи официална бележка от китайското посолство в Австралия, която уведомява, че призовката е била получена.

(бележка с подписа на получателя в китайското посолство в Австралия, посочваща, че призовката е била получена) (Epoch Times)

Върховният съдия на Трибунала даде висока оценка на сътрудничеството на посланик Фу Иънг във връзка с този въпрос и каза, че се надява посолството да продължи да сътрудничи в процеса на изправянето на Цзян Цзъмин на съд.

Съдебно разпореждане призовава Ху Джинтао да арестува четиримата обвиняеми

След като оповести изпращането на призовката Юен Хонгбин издаде съдебно решение за арестуването на четиримата обвиняеми. Решението гласи: „Вземайки под внимание това, че обвиняемите Цзян Цзъмин, Луо Ган, Джоу Йонгкан и Лиу Джинг имат възможност да унищожат доказателства, да преследват свидетели и да заговорничат в използването на постовете си в организацията на ККП, както и да контролират държавната авторитарна система, Трибуналът взе решение, че влизането в сила на процедурни мерки в това криминално дело са необходими. В резултат на това, Трибуналът издава съдебна заповед за незабавното арестуване на обвиняемите”.

В съдебната заповед се казва: „Прокуратурата и силите на полицията във всички страни могат да арестуват обвиняемите Цзян Цзъмин, Луо Ган, Джоу Йонгкан и Лиу Джинг, въз основа на това съдебно решение за арестуване и да ги изпратят в Сидни на съдебен процес пред Международния Трибунал”; съдебното решение за арест „нарежда на Ху Джинтао да поиска от лидерите на китайския комитет и полицията, незабавно да арестуват обвиняемите (изброяват се техните имена) и да ги изпратаят в Сидни на съдебен процес пред Международния Трибунал”.

Юен Хонгбин каза, че съдебното решение за арест ще бъде издадено в три екземпляра. Първото копие ще бъде изпратено до ООН, второто ще бъде оповестено чрез медиите, а третото ще бъде изпратено по пощата до кабинета на Ху Джинтао. Делото е насрочено за 22 октомври 2005 година. Ху Джинтао има отговорността да арестува обвиняемите.

Исторически пробив  

Юен Хонгбин каза, че до колкото знае, в предишни съдебни дела срещу високопоставени служители на ККП, само призовките за граждански дела са били предавани успешно, без да се предоставя бележка с обратна разписка. Призовката на Международният Трибунал в Сидни е първата, която е била доставена успешно. Съдебното решение за арестуването на обвиняемите е също първо по рода си.

Действията на Трибуналът ще бъдат признати

Попитан дали съдебното дело ще влезе в законна сила, Юен Хонгбин каза, че хората създават тяхната истинска история. Хората са създали историята на такива съдебни процеси срещу диктатори. Той вярва, че до колкото Трибуналът следва настоящите легални процедури, правото и правилата, в крайна сметка ще бъде признат от света.

Говорители на пресконференцията в подкрепа на Международния Трибунал в Сидни бяха бивш офицер от "Отдела 610” Хао Фенгюн, бивш лидер на демократичното движение за Китай в Сидни Чанг Джун, представител на ищците - Лю Джингхан, член на независимия китайски ПЕН център Цянг Дженг, и председател на австралийския клон на федерацията за демократичен Китай Чин Джин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!