Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако имате необяснимо „чувство на тревожност“, избягвайте тези 10 храни

еобяснима тревожност, пристъпи на паника, депресия… Все по-чести заболявания на съвременния стресиран човек. Масовите прояви на този вид психически заболявания са в основата на многобройни проучвания. Един начините, казват учените, да бъдат облекчени и дори победени е чрез храната, която засегнатите от тях консумират.
Ето пример за 10 вида храни, които могат да подхранват тревожността и пристъпите на паника.

1.Кофеина

Кофеинът има от дълго време репутацията на стимулант и средство което ободрява. Трябва да знаете обаче, че той може да предизвика и симптоми подобни на тези при безпричинно тревожните състояния. Кофеинът може да предизвика чувство на гадене, дразнене от светлина, нервност и да, дори тревожност. Ако страдате от безпричинна тревожност заменете сутрешната чаша кафе с билков чай или зелен плодов сок.

2. Изкуствени подсладители и рафинирана захар

Макар да е трудно да се избегне захарта, която практически се крие във всичко, трябва да направим максималните усилия, за да я намалим.

Макар самата захар да не предизвиква тревожност, тя създава предпоставки, които могат да изострят симптомите на тревожност и да намали възможностите на тялото да се пребори със стреса. Прекалената употреба на захар може да доведе до безпричинна смяна на чувствата, сърцебиене, трудно концентриране и безпричинно чувство на умора. Всички тези симптоми могат да се определят като начален стадии на тревожност или паник атака.

3. Глутен

Глутенът това е протеин съдържащ се в житото, ръжта и ечемика. В много от случаите на тревожност глутенът може да е факторът отключил заболяването. Хора болни от цьолиакия (Глутенова ентеропатия) и имащи непоносимост към глутен са под висок риск от депресия и безпричинна тревожност. Спрете приемането на глутен и ще се изненадате колко бързо ще намалеят пристъпите на безпричинна тревожност и атаките на паника.

4. Преработените храни

В тях като правило има неизброими подобрители и консерванти. Рафинираното брашно и рафинираната захар подхранват вредните бактерии и микроби в червата. Много изследвания показват, че състоянието на червата е един от основните фактори предизвикващи хроничната тревожност. По възможност предпочетете салата, зеленчукова или плодова пред грил-парти.

5. Алкохол

Една чаша вино на вечеря е нещо приемливо и дори полезно. Проблем става, когато чашките станат повече. Алкохолът в големи количества може да ускори появата на симптоми на тревожност. Алкохолът е токсин, който води до неправилно функциониране на мозъка и до физически промени, породени от негативното въздействие върху нивата на серотонин в мозъка (хормонът на доброто настроение). Алкохолът предизвиква негативно въздействие върху нервната система, понижава нивата на кръвна захар и води до силна дехидратация.

6. Млякото и някои млечни продукти

Може да ви се стори странно, но млякото е в основата на появата на тревожност и паник атаки при много хора. Най-вече при тези имащи непоносимост към лактозата. При много хора казеинът, протеинът в кравето мляко, е трудно смилаем. При тях той създава хаос в храносмилателната система – диария, запек и подуване на корема.

7. Газирани напитки

Най-масовите подсладители на газираните напитки, като аспартам например, са вредни, наред с другото, защото блокират производството на серотонин в мозъка. Предполага се, че при много хора аспартамът предизвиква главоболие, безсъние, тревожност и промяна на настроението.

8. Пържени храни

Пържената храна е не само трудна за смилане, но и има относително малка хранителна стойност. Когато се комбинира нездравословна храна с още по-нездравословни начини за нейното приготвяне е сигурна появата на симптоми на хронична безпричинна тревожност. Повечето пържени храни се приготвят с хидрогенирано олио. То е доказано вредно не само за теглото ви, но и за вашето сърце. Намалете рязко употребата му.

9. Плодови сокове с добавена захар

Има три вида захар – цукроза, глюкоза и фруктоза. Фруктозата е природната захар в плодовете и зеленчуците. Обикновено към плодовите сокове се добавя фруктоза. Проблемът е, че фруктозата се преработва само в черния дроб и тя не е предпочитания енергиен източник за тялото. Когато ядем плодове, фибрите са тези, които ни предпазват от поемането на прекалени количества фруктоза. Когато фибрите липсват, както е при плодовите сокове, има сериозен риск от предозиране.

Ако сте любител на плодовите сокове най-добре си ги приготвяйте сами в къщи.

10. Храни с високо съдържание на натрий

Вече би трябвало да сме наясно с пропадналата теория от края на миналия век за полезността на храни с ниско съдържание на мазнини. Реалността показва, че повечето храни без мазнини съдържат високи количества захар и/или натрий.

Вече е доказано, че прекаленото количество натрий в тялото предизвиква разстройства в нервната система и нарушава имунната система. Ясно е, че прекалената консумация на сол /натрий/ води до затлъстяване, високо кръвно налягане и задържане на вода в тялото. Няма съмнение, че солта е нужна част от храната, но когато е в по-големи количества може да отключи тревожност, панически атаки и депресия.

Източник: http://megavselena.bg/ako-imate-neobyasnimo-chuvstvo-na-trevozhnost-izbyagvayte-tezi-10-hrani/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!