Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вселената се Уголемява с Увеличаваща се Скорост

Вселената ще се уголемява все по-бързо и по-бързо. Такова е заключението след наблюдение на "тъмна енергия"с космическия телескоп Chandra . "Вселената наистина се уголемява. Това значително потвърждение е важен извод, засягащ бъдещето на Вселената" твърди Стийв Алън, астрофизик от Института по Астрономия, Кеймбридж (Великобритания), ръководител на този научен проект. Той допълва "тъмна енергия тласка Вселената навън и ускорява нейното уголемяване".

Учените смятат, че Вселената е изградена от 75% тъмна енергия, 21% тъмна материя и само 4% нормална материя като тази позната на Земята. Не се знае от какво е съставена тъмната енергия, но се смятат че нейната плътност ще определи степента на уголемяване на Вселената. В зависимост от плътността на тъмната енергия съществуват три сценария.

Според Пол Херц, учен от НАСА, ако плътността остане постоянна, ускоряването на уголемяването ще продължи, и "само за 100 милиарда години вместо сега наблюдаваните милиарди галактики с помощта на телескопи, небето ще има не повече от няколко стотин галактики, превръщайки се в доста самотно място".

Ако плътността на тъмната енергия се понижи, "уголемяването ще се забавя до момента в който Вселената ще колабира отново преди своето пълно унищожение", или може би преди своя нов Голям Взрив.

И последният вариант е да се увеличи плътността на тъмната енергия, което ще доведе до "разрушаване на атомите изграждащи всичката материя" продължава той.

За да се разбере по-добре уголемяването на Вселената, някои учени предлагат да се промени подходът. Така например, израелецът Мордехай Милгром смята, че тъмната енергия е химера и като такава може да се пренебрегне само като се промени Нютоновия Закон за Гравитацията.

Георги Двали, физик от Университета в Ню Йорк, мисли че ускоряването на уголемяването на Вселената не е в резултат на влиянието на тъмната енергия, а на изтичането на гравитация от Вселената в други пространства.

Трети вярват, че този спорен въпрос би могъл за се разреши като се изостави моделът за една-единствена Вселена в полза на идеята за многочислени Вселени, която ще включи всички вероятности на съществуващата реалност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!