Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Забраняват на Epoch Times да отрази визитата на китайския президент Ху

Молбата за акредитация за събитията в Сиатъл не е удовлетворена, за останалите градове е в процес на разглеждане

Китайското правителство се възползва от възможността да ограничи свободата на пресата в САЩ.

Китайското консулство в Сан Франциско отказа медийна акредитация на Epoch Times за отразяване на визитата на президента на Китай Ху Цзинтао в Сиатъл, насрочена за 4 септември.

Epoch Timesе независима, базирана в САЩ медийна компания, която започна да издава вестник на китайски език. Сега изданието се публикува на осем езика, включително английски. Медията е известна с нецензурирано отразяване на Китай, включително въпроси за човешките права като преследването на Фалун Гонг. Движението е забранено в Китай. Четирима от репортерите на Epoch Timesв момента са в китайски затвор.

Журналисти от вестника планираха да отразят първата спирка от двуседмичното официално посещение на китайския върховен лидер в САЩ, Канада и Мексико – Ху е държавен глава, председател на Китайската комунистическа партия (ККП) и главнокомандващ на армията. На тях е била отказана акредитация, макар и чрез посредник – Алиансът за търговско развитие на Сиатъл (Trade Development Alliance of Greater Seattle).

В писмо по електронната поща от Сам Каплан от сиатълската Търговска камара се казва: „...Търговският алианс действа като посредник на местната комисия, домакин на китайското правителство. Китайското правителство носи отговорност за всички събития и има последната дума за медийните акредитации. Те решиха да не издадат такава на Epoch Times.” Съобщението на Каплан прехвърли всички въпроси към генералния консул на Китай в Сан Франциско.

В миналото китайското правителство правеше опити да контролира публикациите на медиите относно посещенията на китайските лидери в САЩ. Когато премиерът Вен Джиабао посети Бостън през декември 2003 година, китайската делегация действаше активно, за да предотврати отразяване на неговата визита от репортери на Epoch Times. В този случай тайните служби на САЩ, пристанищните власти в щата Масачузетс и полицията на Бостън защитиха правото на репортерите да присъстват на публично събитие. Дори имаше случай, в който полицай беше принуден да изтика настрани член от делегацията на Вен Джиабао, който направи опит физически да блокира пътя на репортерите.

Epoch Times е свидетел на различни актове на тормоз, за които твърди, че са организирани от китайското правителство. Те включват кражба на вестници, сплашване и натиск върху рекламодатели, опити за възспиране на представители от наемане на помещения, опити за сплашване на репортери на вестника чрез тормоз на техни роднини в Китай.

В Сиатъл Ху ще посети Microsoft, Boeing и губернатора на Вашингтон Кристин Грегоар. Неговата визита ще продължи с посещения във Вашингтон, Район Колумбия Ню Хейвън, Отава, Торонто, Мексико, Ню Йорк и Ванкувър. Молбите за акредитации на Epoch Times в тези места са в процес на разглеждане, но засега не са одобрени.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!