Доктор: „Нищо, което аз правя, не може да се мери с което Shen Yun прави за моите пациенти“

Шоуто, което Китайската комунистическа партия не иска да видите

Shen Yun Performing Arts curtain call at Fresno's  William Saroyan Theatre, on Oct. 31, 2021. (Gary Du/The Epoch Times)
Shen Yun Performing Arts curtain call at Fresno's William Saroyan Theatre, on Oct. 31, 2021. (Gary Du/The Epoch Times)

BY Catherine Yang

Д-р Джингуан Янг (Jingduan Yang) има предимно пациенти, които не са успели да се излекуват с конвенционалните съвременни медицински лечения. Съвременната медицина се фокусира предимно върху структурата и химията на човешкото тяло, но „без да взима под внимание човешката енергия“, казв Янг.

Д-р Янг е акупунктурист и психиатър с фокус върху психичното здраве, с добри познания както в западната, така и в традиционната китайска медицина. Той е основател на Американския институт по клинична акупунктура, Института по интегративна медицина Янг и Клиниката по акупунктура Тао. Той също така е член на учредителния съвет на НПО “Международна мрежа за интегративно психично здраве”, която е посветена на подобряването на обществения достъп до лечение с интегративна медицина.

Базиран във Филаделфия, Янг за първи път открива Shen Yun Performing Arts преди повече от едно десетилетие. Базираната в Ню Йорк компания за класически китайски танци показва Китай преди комунизма чрез музика и танци, а Янг препоръчва това на пациентите си през последните 14 години. В крайна сметка те често гледат тези представления многократно.

Със започването на пандемията Янг не променя позицията си. Всъщност, според лекаря, терапевтичният ефект от изпълненията на Shen Yun (Шен Юн) е станал сега по-актуален от всякога в нашия модерен, засегнат от пандемията свят.

Разбиране за енергията

Енергията на човешкото тяло е същата като тази на нашата среда, обяснява д-р Янг. Енергията на тялото и околната среда непрекъснато си взаимодействат и се обменят.

„Звукът, светлината, цветовете, движението в нашата среда оказват силно влияние върху баланса на нашата човешка енергийна система, която ни поддържа да функционираме психически и физически“, казва той.

„Петте елемента най-добре описват как тялото и природата съществуват и си взаимодействат един с друг и вътрешно в себе си. Например пет цвята и пет звука влияят върху енергията на петте вътрешни органа и техните енергийни систем“, обяснява той.

„Хармоничната и позитивна музика, цветните костюми и фонове, и летящите движения на танцьорите генерират лечебна сила за нашите ум и тяло.

„Открих, че в Shen Yun композицията и изпълнението на оркестъра на живо, цветовете на фона и костюмите, както и движенията на танцьорите генерират хармонична енергия, която е много лечебна“, казва Янг.

На пръв поглед това, което публиката преживява, е най-доброто от традиционната китайска култура чрез сценичните изкуства, отбелязва докторът, но това, което те преживяват холистично, е много повече.

„Това, което те не виждат, но изпитват, е енергичният душ, който улеснява движенията и балансира качеството на енергията в телата ни“, казва той. „Нищо, което аз правя, не може да се мери с което Shen Yun прави за моите пациенти.“

„Освен това“, шегува се той, „това е много по-приятно изживяване, отколкото вкарването на акупунктурни игли в телата им“.

Как съзнанието влияе на тялото

Като специалист по психично здраве, Янг е открил, че поведението на човек има най-пряко въздействие върху физическото здраве. „И най-мощното влияние върху нашето поведение са нашите емоции. Най-силният ефект върху нашите емоции са нашите мисли. А това, което определя нашите мисли, е нашата система от вярвания“, каза той.

„Затова смятам, че физическото здраве идва от поведенческото здраве, поведенческото благополучие идва от положителния емоционален баланс и системата от вярвания помага за тълкуването на значението и смисъла на нашия житейски опит и нашите мисли“, пояснява специалистът.

„Шен Юн има тематика, която свързва всяко представление в едно цяло и която е извлечена от древната, но обновена система за самоусъвършенстване на живота, Фалун Дафа“, казва Янг. Древната система е представена на обществеността в Китай в началото на 90-те години на миналия век и в рамките на едно десетилетие между 70 и 100 милиона души започват да я практикуват, съобщавайки за подобрено физическо, психическо и духовно здраве.

Самият Янг е практикувал Тай-Чи, но след това открива, че практиката Фалун Дафа, известна още като Фалун Гонг, е по-лесна за учене и по-мощна. Когато започва, той открива, че най-накрая успява да се откаже от 24-годишния си навик да пуши и става по-здрав и по-продуктивен. „Когато имате практика, която се грижи за вашата енергия и душа, и я практикувате, се случва чудо“, споделя той.

„Това, което прави Фалун Дафа уникална духовна практика, е, че се фокусира върху учението, а не върху учителя, както и върху универсалните ценности, а не върху териториалните ограничения. Така че не трябва да избирам между това дали да съм будист или християнин, даоист или мюсюлманин“, казва той.

Фалун Дафа учи три универсални принципа: истинност, състрадание, търпение. „Всеки, който практикува тези ценности, ще намери себе си за много по-положителен, по-щастлив и по-спокоен. Те минимизират реакциите ни към ежедневните стресови фактори, като по този начин елиминират една от най-фундаменталните причини за заболяване: стресът!”, уточнява експертът.

„Това е причината буквално да „предписвам“ Shen Yun на всеки, който е загрижен за здравето си“, казва той.

„Древната китайска медицина твърди, че във всяка система от вътрешни органи съществува душа или дух и те са безсмъртната част от нашия живот, наречена нашето „истинско аз“. Това, което подхранва нашите души, са петте добродетели: състрадание, уважение, справедливост, мъдрост и вяра“, обяснява той. „Поуките от изпълненията на Shen Yun представят тези ценности, които идват от най-добрата практика. Като обобщение, Shen Yun е храна за нашите тяло, съзнание и дух."

На фона на пандемията

Вирусът на ККП (Китайска комунистическа партия), който причинява COVID-19, доведе до „невъобразими жертви от индивиди и общества“, казва Янг.

Преките и физически ефекти на вируса върху хората със съществуващи здравословни проблеми и тези, които са здрави, се оказаха много различни, пояснява той.

„За да се преборим с непосредствените щети на уязвимото население, ваксинацията изглежда показва краткосрочни ползи“, смята той, като продължава, че за съжаление задължителните мерки за обществото и усилията отгоре надолу са фокусирани само върху краткосрочната битка, включваща ваксини и локдауни, и разработването на скъпи лекарства.

“Обаче ключът все пак си остава здравето на гостоприемника” (човешкото тяло).

Уязвимото население не е по-голяма част от цялото население, обяснява той. „Нито нашите правителства, нито нашите лекари обърнаха много внимание на подобряването на нашия имунитет чрез промени в начина на живот, включително хигиена на съня, промяна на диетата, управление на теглото и стреса, хранителни добавки, упражнения и духовни практики“, казва той. Добрата новина е, че много хора са направили свои собствени разследвания и са потърсили превантивни мерки чрез промяна на начина си на живот.

„Винаги съм вярвал като лекар, добре запознат както с китайската, така и със западната медицина, че ние, хората, никога не трябва да се страхуваме от вируси или бактерии.” При здрав дух и здраво тяло, казва Янг, няма причина за страх.

„Гледането на Shen Yun допринася за нашето благополучие и способност да се борим с вируса“, заключава експертът.

Шоуто, което Китайската комунистическа партия не иска да видите

The Epoch Times is a proud sponsor of Shen Yun Performing Arts. For more information, please visit ShenYunPerformingArts.org

Източник/ци: Doctor: ‘Nothing I Do Can Match Up With What Shen Yun Does for My Patients’

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!