ООН осъди официално събирането на органи в Китай

В изявление, публикувано спешно, служители на ООН по правата на човека се позовават на „изключителна тревога“ относно практиката за отнемане на вътрешни органи на малцинствените затворници в Китай. Това е първият път, когато ООН официално признава за проблема.

Те заявиха, че опасението се основава на „достоверна информация“, получена наскоро за принудително изследване на кръв и органи на затворници, включително политически затворници като членове на Фалун Гонг, уйгури, тибетци, мюсюлмани и християни.

ООН заяви, че въпросните затворници са били подлагани принудително на кръвни и органни тестове, като ултразвук и рентгенови снимки, докато други затворници не са подлагани на подобни изследвания.

„Резултатите от изследванията се регистрират в база данни за живи източници на органи, която улеснява разпределението на органи“, заяви екипът от експерти на ООН по правата на човека.

„Според получените твърдения най-често извадените органи от затворниците са сърца, бъбреци, черен дроб, роговици и по-рядко части от черен дроб.“

Базираната в Сидни активистка Алис Уонг каза, че й е съобщено за местни жители, които са летели до Китай за операции за трансплантации, след като са чули, че „могат да получат критичния орган само за две седмици, но такава скорост е за цената на невинни животи”.

„Значителен напредък е, че дванадесетте експерти от ООН признаха официално такова ужасяващо престъпление срещу човечеството и призоваха за по-нататъшни действия“, каза тя.

„Принудителното вземане на органи, подкрепяно от държавата, продължава повече от 22 години и няма признаци, че режимът на ККП би спрял тази зла практика.“

Експертът по биоетика от университета Macquarie Уенди Роджърс приветства този ход, като заяви, „Съществуващите доказателства сочат, че принудителното отнемане на органи продължава, като основните жертви са уйгури и практикуващи Фалун Гонг“.

На семействата на починалите не се позволява да прибират телата на мъртвите си близки.

Председателят на Асоциацията на Фалун Дафа в Австралия д-р Люси Джао каза, „Ние вярваме, че това е геноцид и сега е времето ООН и международната общност да предприемат действия и незабавно да спрат принудителното събиране на органи в Китай“.

Ужасните подробности за тази практика бяха разкрити при разследването на Китайския трибунал, ръководено от Обединеното кралство миналата година, което установи, че „много хора са починали от неописуемо ужасна смърт безсмислено и без причина“, а хиляди са били отворени заради органите им, докато все още са били живи.

В отговор на новината за скандала за отнемане на органи от последните години, Китай заяви, че е преминал към система за доброволно даряване на органи.

Но експертите на ООН заявиха, че имат „загриженост“ относно липсата на „независим надзор“ и призоваха страната да реагира и „да позволи независим мониторинг от международни механизми за правата на човека“.

Рамила Чанишеф от австралийската асоциация на жените “Уйгур Тангритах” каза, че сега е необходим международен натиск, за да се окаже натиск върху Китай и да се позволи независима проверка, така че да може да се освободи уйгурското население.

„Не само хора в лагерите са принудени за рентгенови снимки и кръвни проби, това е и сред общото население, а след това здрави и читави млади хора изчезват за една нощ“, каза тя.

"Китай отнема органи от десетилетия и се надявам на ООН да бъде даден вътрешен достъп."

Но Китай отвърна на изявлението, като говорителят на китайската мисия в Женева Лю Юин заяви, че това е „дезинформация“.

„Ние сме дълбоко разтревожени, че въпросните специалисти по специални процедури, които нямат елементарни способности да мислят и преценяват, са повярвали на тези глупави лъжи“, каза той в изявление.

По материал на The United Nations and Sydney Daily Telegraph (NSW)

https://www.ohchr.org/

https://www.dailytelegraph.com.au/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!