Какво е принудително отнемане на органи в Китай? (ВИДЕО)


За пускане на българските субтитри. Натиснете Настройки > Субтитри/СС и изберете Български

Повече от три десетилетия Народна Република Китай е обвинявана в събиране на органи от собствените си граждани насила. Жертвите се убиват в процеса и техните органи се използват при трансплантациони операции. Този трафик на органи е злоупотреба с човешките права, което засяга всички нас.

Какво е принудително отнемане на органи в Китай?

По какво се различава от трансплантационните системи в други страни? И какви доказателства има, че това действително става?

Повечето страни имат система за доброволно дарение. Получателите чакат да се появи орган на разположение, понякога 3 или 4 години.

Когато донорът умре, най-подходящият човек в списъка на чакащите е спешно откаран в болницата, за неговата трансплантация.

Китай има съвсем различна система на обратно съвпадане на органи.

Получателите плащат за орган, който да им бъде даден.

Затворникът, който е най-близо до данните на плащащия получател, е избран от голям брой задържани.

Тогава затворникът бива убиван и неговите органи се отнемат за трансплантационни операции.

Тези трансплантации на органи като сърце, черен дроб, и бъбреци се планират и изпълняват за броени седмици.

Tова не е възможно при етична система за дарение на органи за трансплантации.

От години се водят спорове над това дали затворници на съвестта се убиват за органи.

Независим народен трибунал с председател сър Джефри Найс QC е бил сформиран за оценка на всички налични доказателства.

След 12 месеца и 5 дни публични изслушвания, Китайският трибунал заключава, че: „Принудителното събиране на органи е ставало в Китай от години в значителен мащаб."

"Практикуващите Фалун Гонг са един - и вероятно основният - източник на органи."

"Уязвимостта на уйгурите да се използват като банка за органи е също очевидна."

За да разберем как започва това зверство трябва да се върнем в края на 70-те години, когато китайските хирурзи започват трансплантации на органи от осъдени на смърт затворници: практика, която е широко осъдена.

През 1994 г. наблюдатели на човешките права съобщават три ключови констатации:

  • „Политически дисиденти и други мирни престъпници" се използват за източници за органи.
  • Китайски лекари участват в "медицински тестове преди екзекуции" за съвпадане на данните на затворници с тези на получатели, "често на база първият платил е пръв обслужен".
  • Екзекуциите са умишлено изпълнени така, че да се гарантира затворниците да не са мъртви, когато техните органи се отстраняват.

От 2000 г. насам трансплантационната система в Китай се разраства бързо. В същото време властите провеждат кампания на насилие за изкореняване на Фалун Гонг, будистки чигонг и медитационна практика, която се практикува от милиони в Китай.

Тъй като трудовите лагери, черните и други затвори са пълни с практикуващи Фалун Гонг, обемът на трансплантационни операции драстично се увеличава. Тези бързо достъпни органи не може да са дошли само от осъдени на смърт затворници.

Освен това, като сравнение, Фалун Гонг практикуващите са по-здравословен източник на органи, тъй като те не пият, не пушат и правят чигонг упражнения редовно като част от тяхната духовна практика.

"Броят на чернодробните трансплантации през 2000г. е 10 пъти повече от 1999 г.; а през 2005 г. този брой се утроява."

Както китайската трансплантационна система продължава да расте, така и групата затворници.

През 2017 г. мюсюлманските уйгури започват да бъдат затваряни в голям брой, с много съобщения за "изчезнали". И макар Китай да започва да развива система за доброволни дарения, все още няма прозрачност за източниците на органи.

От юли 2018 г. до юни 2019 г. членове на Китайския трибунал с експертиза в областите на законите за международни човешки права, трансплантация на органи, международни отношения, и проучвания и бизнес с Китай, разгледаждат множество доказателства, включително: свидетелства от роднини на починали жертви, техни колеги, от уйгури и Фалун Гонг практикуващи, принудени за кръвни тестове, сканиране на органи, рентгенови снимки и ултразвук на гръдния кош.

Някои са дори открито заплашвани с принудително отнемане на органи.

Телефонно обаждане и видео под прикритие е разследвано през 2019 г. и разкрива признания от длъжностни лица и хирурзи, че органи са достъпни при поискване и че има също така органи от Фалун Гонг на разположение.

В едно съдебно изследвано телефонно обаждане, бившият министър на здравеопазването на НОАК Бай Шужонг заявява, че бившият лидер на Китай Дзян Цземин директно е наредил убийството на Фалун Гонг практикуващи за техните органи.

Китайският трибунал също прави преглед на разследвания с китайски записи, включително използване на легла, хирургически екипи и болнични приходи, показващи 60-100000 трансплантации направени всяка година, което е много повече от което се твърди официално.

През 2010 г. само в една болница са направени над 5000 трансплантации.

Други доказателства включват: официални документи на комунистическата партия за политики и практики; научни изследвания в китайски списания, показващи, че подозрителни данни имат връзка с убиване на лица за органи; и статистически анализ на китайската система за донорство на органи, показващ, че данните за даряване на органи са били фалшифицирани и не представляват реалните числа.

Въз основа на тези доказателства и доказателства за други действия, Китайският трибунал не само установява, че има принудително отнемане на органи, но и че то продължава до днес в Китай. Той също така установява, че: "Извършване на нечовешки престъпления срещу Фалун Гонг бе доказано отвъд разумното съмнение ..."

Но чия е отговорността за това?

И какво трябва да се направи?

Лечебните заведения и компаниите трябва да спазват своите задължения относно бизнеса и човешките права. Това означава прекъсване на връзките с Китай относно практиката за трансплантация на органи, изследвания и обучение.

Страните трябва да приемат закони за борба с „трансплантационния туризъм“, а китайските извършители трябва да бъдат санкционирани.

Правителствата по света трябва да вземат необходимите мерки да се потърси отговорност, а Китайската комунистическа партия трябва да понесе отговорност за своите действия.

Като граждани на света ние имаме отговорността да се изправим срещу принудителното отнемане на органи. Ако не действаме сега, още много животи ще бъдат отнети.

Ползите от Фалун Дафа

Осъдете принудителното отнемане на органи от комунистическата партия, напишете изявление и Вие...

Sign the petitions and show support in combatting forced organ harvesting:

https://www.freedomunited.org/advocate/forced-organ-harvesting/

https://www.gopetition.com/petitions/support-the-us-stop-forced-organ-harvesting-bill.html

Източник/ци: Home | The International Coalition to End Transplant Abuse in China

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!