Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медицински надзор: Нямаме компютри, не правим протоколи, раздаваме органи по телефона

Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) няма компютърна система за определяне на реципиентите на органи за трансплантация. Освен това не се водят протоколи за определянето на най-подходящия кандидат да получи орган за присаждане. Решенията се вземат неизвестно как и от кого и всичко става по телефона. Това се разбира от отговори на въпроси зададени по реда на ЗДОИ след като стана ясно, че главният секретар на Министерски съвет Веселин Даков е предредил трима души на опашката за присаждане на черен дроб и е бил опериран в болница “Лозенец”.

ООН осъди официално събирането на органи в Китай

За приоритетното обслужване на височайшия пациент съобщи първо БРРД, а след това министър Стойчо Кацаров извърши проверка и потвърди официално, че висш чиновник бил четвърти с 14 точки в списъка на чакащите за черен дроб, но предредил първия, който имал 54 точки и получил орган от трупен донор. Това се случило след телефонно обаждане от овластено лице.

И до момента не е ясно кой на кого се е обадил и как се е случило предреждането. За да изясни това БРРД зададе два пъти въпроси на ИАМН по реда на ЗДОИ, но от отговорите ситуацията се заплита още повече и излизат наяве системни дефекти в нормативната база, позволяващи в тази чувствителна област да се вихри безследно телефонното право, вместо ясни процедури подлежащи на проверка и одит.

Фактът, че няма автоматизирана компютърна система за организация на подбора на реципиентите е странен, тъй като вече от 17 години съществува специална наредба: Наредба 17 от 24 май 2004 г. за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане. В нея е описан подробно алгоритъмът за подбор, който съдържа множество критерии, затрудняващи смятането на ръка. Все пак става дума за сложна материя, в която всяка човешка грешка излага на риск нечий живот.

Но още по-шокиращ е фактът, че дейностите на ИАМН за подбор на пациенти не оставят никаква писмена следа и това се вижда от отговор на допълнителни въпроси по ЗДОИ. От тях разбираме, че протокол-решение за предоставянето на конкретния орган липсва, тъй като нямало “нормативно определен документ”. И това е така, защото в съответния член 10 от Наредба 17 пише само, че “подборът на конкретен реципиент на орган, осигурен от човешки труп за трансплантация, се извършва от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”, но никъде не е указано, че трябва да се съставят протоколи и да има документи за това как точно е извършен този подбор.

Наредбата освобождава ИАМН от излишна бюрокрация и по отношение на процедурата на уведомяване. Според член 11 от същата Наредба 17 “след определяне на конкретния реципиент Изпълнителната агенция “Медицински надзор” уведомява лечебното заведение по чл. 5, ал. 1 за наличието на подходящ орган за трансплантация”. От отговора по ЗДОИ се разбира, че уведомяването става по телефона и отново няма никаква писмена следа.

По-рано БРРД зададе въпроса “Кой е взел решението за предреждането на висшия държавен чиновник” и получи отговор, че “Подборът на конкретен реципиент се извършва по нормативен алгоритъм за всеки конкретен орган за присаждане. След прилагането на алгоритъма съобразно данните в Служебния регистър на ИА Медицински надзор, са определени трима потенциални рецепиенти, които са подредени в съответствие с получената комплексна оценка за всеки от тях. Впоследствие на основание получено уведомление от УМБАЛ  Лозенец ЕАД за актуализация на данните в служебния регистър, в подредбата е включен и четвърти пациент със статус на спешност”.

На въпросите кой и на кого се е обадил, за да се случи предреждането, както и кога точно се е получило това обаждане от ИАМН отговарят, че нямат информация.

БРРД се свърза по телефона с бившия шеф на ИАМН Георги Деянов. Той отрече да е получавал обаждане за трансплантацията на Даков. Според него решението на кого да се даде органът е взел трансплантационният екип от болница “Лозенец”.

Министър Стойчо Кацаров заяви, че предава случая на МВР, но при липсата на всякакви документи и възможност за одит, на разположение на ведомството на Бойко Рашков остават само два способа – разпити на всички длъжностни лица от ИАМН, УМБАЛ “Лозенец” и ВМА и изискване от мобилните оператори на всички разпечатки от разговорите им в дните от 21 до 23 април.

От документите, които БРРД все пак получи по реда на ЗДОИ се вижда точно кой времеви интервал трябва да бъде изследван, за да се разбере кой се е обадил и на кого. Пациентът-донор е изпаднал в мозъчна смърт на 20.04.2021 г. в 18:45. Вземането на органа се е случило на 21.04.2021 г. в 12:50 в УМБАЛ “Лозенец”. Присаждането е станало в същия ден в 16:50 на пациент с идентификационен номер BGRSOF1721.

     

Източник/ци: Медицински надзор: Нямаме компютри, не правим протоколи, раздаваме органи по телефона | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!