Отнемането на органи потвърдено от бивш затворник в център за задържане

Li Jie, Epoch Times

Свидетел от град Уши (Wuxi), провинция Джиангсу (Jiangsu) направи обществено достояние установеното от него по време на престоя му във Втори център за задържане на гр. Уши. Според свидетеля през 2002 г. е имало много случаи на отнемане на органи.

В началото на 2006 г. Epoch Times разобличи пръв престъплението на ККП в отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. Оттогава продължават да излизат нови доказателства.

Този свидетел е бил хвърлен в затвора от 2005 до 2007 г., тъй като е говорил против незаконния контрол над личната свобода на словото и медиите. По време на престоя си в затвора той научил, че не само осъдени на смърт затворници са убивани заради органите им, но и практикуващи Фалун Гонг. С оглед безопасността на семейството на свидетеля в Китай, името му няма да бъде споменато.

Репортер: При какви условия успяхте да научите за отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг?

Свидетел: В периода между март 2005 г. и началото на 2007 г. бях незаконно хвърлен в затвора във Втори център за задържане на гр. Уши. За да добавят оскърбление към проявената към мен несправедливост, затворническите надзиратели ме местеха непрекъснато от килия на килия. Всеки път, когато ме преместеха в нова килия, презрените надзиратели казваха на съкилийниците ми, че съм луд и че не трябва да говорят с мен. Дори ги инструктираха да ми създават неприятности. По време на престоя ми в затвора бях държан в 17 различни килии. Затворниците, които бяха

прекарали там дълго време, ми казаха, че за периода между 2002 и 2003 г. на почти всеки двама-трима практикуващи Фалун Гонг в килия са били отнемани органите.    

Репортер: Как стана дума за това?

Свидетел: В центъра за задържане всеки затворник трябва да има поне два медицински прегледа годишно. По време на преглед по-дългогодишните затворници ми казаха тихо: „Време е да събират органи от тези хора. Я виж тези силни млади мъже. Техните органи ще бъдат иззети.”

Репортер: Кои бяха тези „силни млади мъже”?

Свидетел: Осъдени на смърт затворници и практикуващи Фалун Гонг. Тях лекарите ги преглеждаха внимателно, но на нас другите затворници не обръщаха почти никакво внимание. Вече не е тайна, че се взимат органите на осъдени на смърт затворници. Екзекуциите се провеждат ежегодно преди Китайската нова година (7 февруари, бел ред.) и преди 1 октомври, така че медицинските прегледи се извършват през януари и септември, когато лекарите проверяват здравословното състояние на затворниците, за да определят кои части от телата им са пригодни за трансплантация. Тези дългогодишни затворници бяха забелязали, че практикуващите Фалун Гонг биват преглеждани с необичайна грижа. Това означава, че са вероятно набелязани.  

Репортер: Откъде знаят тези дългогодишни затворници, че органите на практикуващи Фалун Гонг се взимат?

Свидетел: Практикуващите Фалун Гонг имат собствени духовни убеждения. Тези затворници просто ги смятат за твърдоглави. Всичко, което е необходимо, за да бъдат освободени практикуващите, е писмена декларация, че няма вече да практикуват Фалун Гонг, но те отказват да го направят. Така че биват подлагани на побои и изтезания. Понякога надзирателите отказват да дадат храна на практикуващите. В други случаи ги хранят с хранителни отпадъци или с развалена храна. Знам със сигурност, че във всеки център за задържане в Уши има по двама надзиратели, чиято работа е да пребиват затворниците. Те бият и изтезават практикуващите, докато са почти мъртви. Понякога затворниците страдат от вътрешни наранявания, които не им позволяват да се хранят. Понякога устните и устата им са наранени от ожесточените ритници, което ги прави неспособни да се хранят. След като им приложат солни разтвори за два дни, надзирателите спират и ги игнорират. До това време практикуващите са полумъртви. На следващия ден ги издърпват от килията и органите им ще бъдат отнети. Повече няма да ги видим.  

Репортер: Как могат затворниците да са сигурни, че тези практикуващи се убиват заради органите им, а не се освобождават?

Свидетел: Питате откъде могат да са сигурни дългогодишни затворници, че тези практикуващи са убивани заради органите им? Първо, тези хора няма да обещаят, че ще спрат да практикуват Фалун Гонг, така че няма как да бъдат освободени. Второ, практикуващите биват отвеждани в изолирана стая. Много лекари в бели дрехи отиват в стаята и ги отвеждат, и никой не ги вижда никога вече. Един ден нов затворник беше доведен в нашата килия. Той ни каза, че семейството на практикуващ спори с надзирателите отвън. Те питали защо роднината им е починал така внезапно и защо тялото е било кремирано, преди да бъде показано на семейството. Затворниците недоумяваха. Та нали този практикуващ беше жив преди два дни, когато го отведоха от килията. Как би могъл да почине така внезапно? Трябва да е бил убит. Защо са отказали на семейството му правото да видят тялото преди кремацията? Защото органите му са били извадени. Помислете. Те отнемат органи от екзекутирани затворници, защо да не направят следващата крачка?  

Репортер: Това във всяка килия ли се случва? Колко често става?  

Свидетел: Бях в затвора за две години и бях държан в 17 различни килии. Във всяка килия някой затворник разказваше не една или две действителни истории за убити заради органите им практикуващи. Въпреки че аз лично не съм видял престъплението, аз съм виждал колко жестоко бият практикуващите Фалун Гонг. Надзирателите ги връзваха за дъска с разпънати крайници и ги държаха вързани в продължение на дълги часове. Не им се позволяваше да ходят до тоалетна. Виждал съм и как надзирателите отварят насила устата на практикуващите с подострени бамбукови пръчки, за да ги хранят насила, или да тикат в устата им дървени трупчета. Дали сега са променили начина си на действие не зная.

Репортер: С други думи, затворниците в центровете за задържане са знаели за отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг още от 2002 г., преди престъплението да бъде разобличено пред света?

Свидетел: Точно така. Затворниците от центровете за задържане знаеха за това през 2002 г. Когато прочетох докладите за отнемане на органи, след като напуснах Китай, напълно се съгласих с тяхната достоверност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!