Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайската комунистическа партия хвали Кадафи

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

След наложената от ООН въздушна блокада над Либия, коалиционни сили от седем държави, включително Франция, САЩ и Великобритания, осъществяват въздушни нападения над Либия от миналата събота насам. Либийският диктатор, Муамар Кадафи, отказа да се оттегли. Въздържала се от гласуване в ООН относно въздушната блокада, Китайската комунистическа партия похвали Кадафи в официалните медии, наричайки го "независим човек, който не обича екстравагантност"…

Коалицията започна втората вълна от въздушни удари на 21 март и взриви сграда от офисите на Кадафи. Коалицията твърди, че въздушният удар е за да се унищожи "способността на Кадафи да управлява и контролира сили". Либия обяви прекратяване на огъня за втори път. Но на 21 март бунтовническите сили на Либия бяха все още бомбардирани от военните машини и артилерия на Кадафи.

Докато целият свят осъжда Кадафи, на 20 март един от говорителите на комунистическата партия, Централната китайска телевизия (CCTV), излъчи специален репортаж, озаглавен "Кадафи, човек със собствена воля".

В репортажа на CCTV се каза: "За повече от 40 години, леко загадъчната независимост на Кадафи доведе до много спекулации за него и Либия. Кадафи е израснал в номадско общество. Той се застъпва за справедливост сред племената и се противопоставя на екстравагантността и лукса".

Така похвален от ККП като противник на лукса, всъщност колко богат е Кадафи? Какви облаги е получил от търговията с петрол през своята 42-годишна диктатура?

Според Дойче веле, либийският писател и политолог, Асануси Албесейкри, казва, че Кадафи и неговото семейство приемат парите на страната като лични. Либийският лидер на опозицията, Мохамед Абделмалек, оценява активите на Кадафи на 80 млрд. долара, а активите на семейството му - на 150 млрд. долара.

Миналата седмица, ККП се въздържа по време на гласуването в ООН. В действителност, тя тихомълком поддържа въздушния удар над Либия. Но от 21 март, говорителите на ККП, People's Daily и Xinhua, открито критикуват САЩ и съюзниците му за нарушаване на международното право и намесване във вътрешните работи на други страни.

Гласът на Америка цитира анализ на Ройтерс, че силната критика на ККП показва дилемата на Пекин относно проблемите в Близкия Изток: китайският режим иска да се свърже със Запада и се съгласява със западните страни, но същевременно иска да отстоява своите бизнес и енергийни интереси.

Преди бунта на либийския народ, притежаваната от ККП държавна компания, China National Petroleum Group, и либийски петролни компании, работеха заедно за изграждане на мрежа за петрол и природен газ, с обща стойност над 10 млрд. долара.
Китай има там над 30 000 работника.

Немското седмичното списание, Der Spiegel, съобщи, че Пекин е "лоялен бизнес партньор на Кадафи". То пише: "Изглежда, че Пекин не може да чака и изпрати петролен танкер на 10 март, за да вземе от Либия петрол за 230 милиона щ.д."

На 22 март, говорителят на външно министерство на ККП, Джянг Ю, призова отново за незабавно прекратяване на огъня.

Но отношението на много китайски нетизени противоречи на това на китайските власти. Те писаха, че ликвидирането и свалянето на диктатори е универсален принцип.

Хан Хан, писател от континентален Китай, също заяви в своя блог, че няма вътрешни работи, когато става дума за диктатори, и че убийците трябва да бъдат събаряни и ликвидирани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!