Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще издържим 10 000-годишно земетресение?

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Китайските власти заявиха, че ще продължат своя енергичен план за развитие на ядрената индустрия. Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), главната корпорация за ядрени инвестиции и експлоатация в Китай, каза: "Китайските ядрени централи могат да издържат 10-хиляди годишно земетресение".

Живеещ в Германия китайски инженер, Уанг Уейлуо, каза, че "интензитета на земетресение" измерва степента на увреждане, която едно земетресение може да причини върху сгради. Това е различна концепция от тази за честота на наводнения веднъж на 100 години.

Китайски медии, като Chengdu Business News, съобщават отговора на CNNC за китайската ядрена безопасност: "Атомните реактори в Китай могат да издържат 10-хиляди годишно земетресение".

Самохвалството на CNNC провокира въпроси, критики и присмех у китайски нетизени. По-късно CNNC обясни на своя официален микроблог: "’Веднъж на 10 хиляди години‘ е познат израз, означаващ изключително малка вероятност".

Инженерният експерт, д-р Уанг Уейлуо, заяви: "За земетресения няма такова понятие като ’веднъж на 10 хиляди години‘. Земетресения никога не са били измервани по този начин. Щетите от земетресение се измерват с неговата интензивност. Най-простата формула за това е: степента на земетресението умножена по 1.5".

Уанг Уейлуо: "Например, наводнения, бури, или суша, могат да бъдат описани като веднъж на 100 години, или веднъж на 50 години, защото се измерват с честоти.

Но земетресение никога не е било измервано по този начин. Могат да кажат, че централите им могат да издържат земетресение с интензитет 10. Забележете, че това е ‘интензивност’, не ‘степен’".

В момента CNNC притежава ядрени реактори с обща мощност 500 милиона киловата за генериране на енергия, включително Daya Bay АЕЦ в град Шенджен, Ling Ao АЕЦ (фаза 1), и реактор 1 на Ling Ao АЕЦ (фаза 2). CNNC е главната корпорация за ядрени инвестиции и експлоатация в Китай.

Д-р Уанг Уейлуо: "В сравнение с други текущи възобновяеми енергийни източници, ядрената енергия не е обещаваща промишленост и отшумява в западните общества. Но за да правят повече пари, тези западни държави продадоха ядрени технологии на други страни, като Китай".

След ядрената авария в Япония на 11 март, станала в резултат на природно бедствие, много западноевропейски страни, налягащи на зелени и възобновяеми енергийни източници, започнаха да преразглеждат ядрените си програми за безопасност. Германският канцлер, Ангела Меркел, обяви на 14 март, че правителството на Германия ще преразгледа всички свои ядрени централи, както и решението дали да се "удължава живота на съществуващите ядрени централи".

Но в Китай, Джан Лиджин, министър на опазването на околната среда при режима на ККП, обяви на 12 март, че Китай няма да промени своя план за развитие на ядрената енергетика. Планът за 12-та петилетка, одобрен на последния Национален народен конгрес, включва важен "Ядрен план за развитие", според който капацитетът на съществуващите атомни електроцентрали ще се увеличи близо седем пъти.

За това, китайски нетизени писаха: "Пред природата човешките същества са незначителни. Знанията, които можем да придобием, са повърхностни. Можем да избегнем някои бедствия и изчезване, като това на динозаврите, но само ако уважаваме природата".

NTD репортери: Джао Шинджи и Ли Руолин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!