Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Монополът на редки метали

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Новата политика на Китай за редки метали ограничава експортните квоти и изисква по-висок дял в чуждите минни компании. Чужди инвеститори смятат, че Китай очевидно има намерение да монополизира пазара за редки метали. Експерти се опасяват, че политиката на Китай за редки метали ще се превърне в проблем...

Редките метали са невъзобновяеми стратегически ресурси, използвани широко в националната отбрана, авиацията, електрониката, информационните технологии,
ядрената и екологичната промишлености.

В Китай се намират 36% от световните ресурси на редки метали, като 95% от производството на редки метали в света идва от Китай. Някои страни са загрижени, че техните технологични индустрии ще бъдат повлияни, ако износът на редки метали бъде ограничен.

Дийн Ченг, от Центъра за азиатски изследвания във Вашингтон, каза за Гласът на Америка: "Америка е загрижена не само за това, че Китай ще осъществява свои икономически и търговски интереси чрез контролиране доставките на редки метали, но също така се опасява, че тя ще използва това предимство, за да оказва влияние върху политиката и сигурността." Нещо повече, той е загрижен, че Китай ще използва търговията с редки метали като разменна монета, което може да се превърне в проблем за в бъдеще.

Гласът на Америка заяви, че четирима американски сенатори са писали до министъра на финансите на САЩ, Гайтернер, и до министъра на вътрешните работи, Салазар,
предлагайки американските органи на изпълнителната власт да спрат финансирането на китайски минни проекти в световен мащаб и в САЩ, докато Китай не се съгласи на безпристрастно участие в търговията с редки метали в света.

В писмото си те наблягат на възможните рискове, пред които са изправени американските военни, предприемачи от отбраната и други федерални институции, разчитащи на редки метали, чийто пазар е контролиран от Китай.

Така например, недостигът на церий доведе до забавяне развитието на оръжейната система на министерството на отбраната на САЩ и оказа потенциална заплаха върху националната сигурност на САЩ. Двигателите на електрическите коли, VOLT, на General Motors, и оптичните лещи Sydor за 3D филм проектора, разчитащи на производството на редки метали, също понесоха огромни загуби.

Сенаторите Шумер и Стабенау казаха, че властите в Пекин "непрекъснато намаляват
количеството на редки метали в света, което води до повишаване разходите на индустрии, работещи с редки метали " и "проблеми в икономиката и националната сигурност".

Робърт Ебел, старши съветник в областта на енергетиката и Националната програма за сигурност, в Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ, каза: "Китай засилва ограниченията за износ на редки метали заради собствените си интереси". За справяне с този проблем той предлага другите страни да търсят алтернативни източници или да разкопават находищата с редки метали в своите страни.

Според репортаж на Global Times от 17 март, канадската минна компания, Lynas, ще
изгражда голяма рафинерия за редки метали в Малайзия. Ако тя бъде пусната в експлоатация през септември, ще покрие една трета от търсенето на редки метали в света, така "слагайки край на монопола на Китай в износа на редки метали". Този план все още предстои да бъде одобрен от правителството на Малайзия.

NTD репортери: Ли Тинг и Уанг Мингю

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!