Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Да празнуваме голямото земетресение в Япония!"

„Радостта на 11 септември и днес около земетресението в Япония, показват нееднократно, че първата и най-трудна задача е да се възстанови хуманността в Китай.”…

След земетресението от 11 март, японското правителство се обърна към медиите и предприе спешни мерки. Японските граждани изглеждат спокойни и има добър социален ред, което възхити китайците и провокира сравнение между спасителните усилия на Япония и Китай. Анти-японските онлайн коментари от привърженици на Китайската комунистическа партия (ККП) накараха китайски нетизени да призоват китайците да си вземат урок по хуманност.

Това земетресение е било най-силното регистрирано. Сун Шихонг, бивш директор по предсказване на земетресенията в Център по земетресения в Китай, каза, че това земетресение се равнява на 20 като земетресението в Сичуан от 2008г.

При такова силно земетресение, японските граждани се държат много спокойно. По улиците нямаше признаци на страх или хаос. Трафикът беше наред. ТВ излъчвания на живо показаха, че много хора са се подслонили в обществени сгради като училища и спортни зали. Хората се доверяват на качеството и сигурността на тези сгради.

Но при земетресението в Сичуан през 2008г., много училища паднаха поради калпавото строителство, причинявайки смъртта на много ученици, докато повечето сгради на управата оцеляха. Много пострадали китайци трябваше да живеят навън без транспорт и комуникации, или медицинска помощ.

Японското правителство предоставя текуща информация за земетресението по телевизия, радио, SMS и интернет. След земетресението японската национална ТВ, NHK, излъчваше непрекъснато прогнозите за цунами, нови трусове, както и данни за жертви, като насочваше и хората към убежищата.

Това е в голям контраст с начина, по който ККП спира прогнозите за земетресения, и китайската телевизия показва как лидерите ръководят спасителните операции, а не положението на жертвите.

След земетресението в Япония, телефонните линии бяха парализирани на много места в страната, но интернет беше пак бърз. Това изигра важна роля в комуникациите. Много хора сложиха снимки и видеа докато чакаха навън.

Джанг Минг, професор от китайския университет Ренмин, каза за Дойче Веле, че ако в Китай стане публично събитие, ККП ще блокира медиите.

При такава голяма катастрофа, японското правителство върши нещата порядъчно, за да сведе броя на жертвите до минимум.

Джанг критикува режима на ККП за непубликуване прогнозите за земетресението, под претекст, че природните бедствия не могат да се предскажат. Той каза, че недостатъчни възстановителни операции, лоши аварийни системи и калпави училищни сгради са довели до огромния брой жертви. Което ККП не е способна да направи, ще бъде скрито. Той каза, че китайците донякъде завиждат на японците.

Междувременно, активисти на ККП публикуваха онлайн анти-японски лозунги, като „Моля се за земетресения в цяла Япония”, „Да празнуваме голямото земетресение в Япония!”

Тоу Джянгминг, гл. редактор  на Esquire, каза: „ККП създаде тези хора. В Китай няма човечност и състрадание, поради бариерата, поставена от социалната система. Това е хуманитарна катастрофа. Възстановяване на хуманността е по-трудно от възстановяването на сгради.”

Шяо Шу, коментатор на Southern Weekend, каза: „Радостта на 11 септември и днес около земетресението в Япония, показват нееднократно, че първата и най-трудна задача е да се възстанови хуманността в Китай. Това трябва да е първата крачка, която да направим”.

NTD репортери: Уанг Зичи и Хуанг Ронг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!