Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Интернет затъмнение

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Нетизени разпространяват в интернет новината, че китайското министерство на индустрията и информационните технологии планува да изгражда специализирана мрежа в Китай, за да промени интернет връзката на страната със света. Те са на път да започнат подготовка за прекъсване на връзката. Нетизени се тревожат от "интернет затъмнение". Според някои то тях, Китай ще стане втора Северна Корея.

С разпространението на "Жасминовата революция", китайският режим засилва интернет контрола чрез увеличаване броя на чувствителни думи и подобряване на Файъруола. Според някои, до една година властите ще отрежат интернета в страната от света, както в Северна Корея, и ще предоставят само местни мрежи (LAN) на китайския народ.

Задачата ще бъде осъществена от министерството на промишлеността и информационните технологии. Новата специализирана мрежа ще бъде китайската врата към световния интернет.

China Telecom и China Unicom скоро ще започнат да прилагат кодовете за достъп до интернет чрез специализираната мрежа. Бизнеси или индивиди, които искат международен достъп, ще трябва да подават заявление до министерството на промишлеността и информационните технологии предварително.

Заради новата регулация, официалните медии въведоха нови платформи. Шинхуа има Panguso.com, в. People’s Daily има Goso.com, а Китайската централна ТВ (CCTV) има CNTV.com. People's Daily добави и микро-блог услуга. Нетизени се оплакват от ефекта на новите платформи.

Според Радио Свободна Азия, интернет експертът Ли Ли е казал, че китайските власти могат да направят "бял списък" на криптирани чужди сайтове, за да възпрепятстват усилията за "заобикаляне на стената"

Ли Ли: "Властите може да накарат всички министерства и отдели да работят заедно, под ръководството на ново бюро, като Бюро 610, или някаква специфична агенция. С едно нареждане, всички офиси ще отрежат достъпа до интернет. Това е напълно възможно."

Експертът Хе Уейфенг заяви пред Радио Свободна Азия, че интернет затъмнението има правни проблеми. „Те го използват в Тибет и Шинджянг. Не трябва да се превръща в нормална практика. Не може да изключвате интернета при всеки инцидент, напълно пренебрегвайки правата на хората.”

Писателят на свободна практика, Джоу Шугуанг: „Спиране на интернет няма да стабилизира обществото. Само може да засили конфликтите. Ако интернет се затвори в Китай, икономиката ще закъса за няколко години. Мисля, че това може да стане само когато социалните конфликти се развихрят”.

Бей Фенг, старши онлайн коментатор, каза: "Бо Шилай върна идеята на Мао за отиване на милиони младежи в селските райони, за да се учат от земеделците. Това е възраждане на Културната революция. Те ще направят всичко, стига да им помогне да се задържат на власт. Това е тяхната главна цел."

Постоянните мерки за блокиране на интернет предизвикват недоволство у нетизените. Някои казват: "Ако не можем да отидем на интернет, ще излезем на улиците."

NTD репортери Чанг Чун, Ли Тинг и Уан Мингю

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!