Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай затвори портите на Тибет


За БГ субтитри пуснете плейера CC бутона.

През март е традиционната Тибетска нова година. Китайските власти наложиха забрана на чуждестранни гости и журналисти да влизат в Тибет, със силна охрана дори в манастира Джоканг. Чужди медии смятат, че това е в унисон с линията на партията за „тежкия юмрук”. Учени казват, че това не може да реши фундаменталните проблеми.

Агенция Франс Прес съобщава, че според туристически агенции, с наближаване на 3-та годишнина от инцидента "14 март" в Ласа, е наложена забрана на чужденци да влизат в Тибет през м. март. Радио Свободна Азия потвърди, че журналисти от чужбина, Хонконг и Макао, също не се допускат, дори тези с валидни разрешителни за влизане в Тибет.

Причината е, че всички бизнеси са затворени за Тибетската нова година. Партийният секретар на Тибет, Джанг Чингли, обясни, че тибетските религиозни мероприятия са често явление през март. Също така е все още е студено и не е подходящо за пътуване. Той каза, че Тибет все още е изправен пред предизвикателствата на "сепаратистите".

Асошиейтед прес коментира, че думите на Джанг показват позицията на ККП на безмилостни мерки срещу всички тибетски дисиденти. Думите на Джанг дойдоха точно преди 3-тия юбилей на "инцидента Ласа", който причини най-малко 140 смъртни случая. Властите на ККП винаги са обвинявали Далай Лама в оркестриране на инцидента задкулисно.

Келсанг Гялцен, депутат от тибетското правителство в изгнание, каза за Гласът на Америка, че след 60 години управление на ККП, Тибет си остава главоболие за тях. ККП не е в състояние да се справи с тибетския въпрос. Вместо това, тя настоява всички да обвиняват Далай Лама.

Гялцен подчерта: „Въпреки, че те приписват всички тези така наречени „предизвикателства” на „чужди вражески сили” и на Далай Лама, всъщност ККП не успя да се справи с тибетския въпрос, принуждавайки тибетците да се надигнат и да се съпротивляват на управлението й”.

След Инцидента Ласа, много китайски интелектуалци призоваха властите за реформа на политиката в Тибет, да се зачитат тибетските религия, обичаи и традиции и да се позволи на Тибет да има самостоятелно управление.

Джанг Бошу, учен в Пекин, написа книгата "Пътят за решаване на тибетския въпрос". Той каза, че първо трябва да бъде решена регионалната политика: "Накратко, еднопартийната автокрация и върховенството на длъжностни лица от Хан произход, са които не се доверяват на местните кадри в Тибет. Единственият изход е автономия на тибетския народ.”

Джан каза още, че ако централното правителство може да промени регионалната политика и да уважава правата на тибетците, то няма да гледа на исканията им като на нестабилни фактори. Нито ще използва опростената логика, че всички тибетски проблеми се дължат на подстрекаване от „вражески сили”.

NTD репортери: Сонг Фенг и Сун Нинг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!