Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Възход и падение на една милиардерка

За БГ субтитри пуснете плейера CC бутона.

В неотдавнашна статия, известното списание Caijing, съобщи за възхода и падението на жена милиардер, Ли Уей. Статията разкри секс скандали на високопоставени лица, които се провалиха, поради незаконните си връзки с Ли. Ли отърва затвора и бе освободена в края на 2010. Сега тя живее в Хонконг. Случаят на Ли е действителна драма за „непотичен капитализъм” на Китайската комунистическа партия, за това, как богатите и силните поглъщат общественото богатство.

Изданието на сп. Caijing публикува на 14 февруари уводна  статия на тема "Обществен непотизъм". Тя разкри историята на някога успешната Ли Уей, метреса, споделяна от поне 15 високопоставени лица. Заедно, те сформират "корупционна коалиция", докато Ли става "метресата на длъжностни лица".

Родена през 1963г., Ли е дете от френско-виетнамски брак. Тя пристига в Юнан като бежанец в края на 70-те години. През 90те години получава разрешения за пребиваване в Шенджен и Хонконг, от Дженг Шаодонг, директор на отдела за криминално разследване към Министерството за обществена сигурност в Гуандонг.

Caijing съобщава, че бившият управител на Юнан, Ли Джятянг, бившият партиен секретар на Чингдао Сити, Ду Шиченг, и бившият директор на Sinopec, Чен Тонгай, всички са имали неморални връзки с нея.

В статията се казва, че и настоящият партиен секретар на Шанхай, Ю Дженгшенг, бившият финансов министър, Джин Ренчинг, бившият външен министър, Ли Джаошинг и анонимен високопоставен служител от разузнаването, всички са имали афери с Ли Уей.

Статията разкрива, че освен ролята й на метреса, Ли е играла важна роля за тези служители и е направила от тяхната влиятелност огромно богатство чрез "обмена власт-пари".

По време на среща с Ду Шиченг, Ли е поискала от Ду договори за недвижими имоти в
най-красивия район на Чингдао, Тайпингдяо, печелейки от това 84 милиона юана. Чрез своята интимна връзка с Ду, Ли тихо контролира пазара на недвижими имоти в Чингдао. Тя манипулира проектите задкулисно.

Подаръците, които й дава Чен Тонгай, включват акции в контролираната от Sinopec петролна компания, Taishan Petroleum. Ли спечелва над 200 милиона юана в рамките на седмици. Само за няколко години, Ли Уей се превръща от бежанец в богата жена и елитен предприемач, с 10 милиарда юана активи и над 20 фирми за тютюн, недвижими имоти, петрол и финанси.

През юни 2007 г., бившият директор на Sinopec, Чен Тонгай, получи смъртна присъда (отменена впоследствие), за вземане на подкупи за близо 200 милиона юана, което е рекордна сума за подкуп. Неговият провал бе причинен от случая с Ду Шиченг. Тяхната общата метреса, Ли Уей, разкри Чен Тонгай. Така след като се прие, че Чен се е признал за виновен, властите намалиха наказанието му.

Ли Уей бе арестувана през октомври 2006 г. за големи данъчни измами. Но бе освободена без съд през 2010 година. В момента тя живее в Хонконг. Повечето от нейните активи са непокътнати. Цената на някои от тях дори се повиши.

"Непотичният капитализъм" е изкривена пазарна икономика, с много задкулисни сделки извън съдебната система. Ако върховенството на закона не е независимо, винаги ще има място за непотизма да оцелява и процъфтява.

NTD репортери: Танг Ян и Джоу Пинг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!