Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай като Либия?


За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете СС бутона..

Китай гласува "за" в Съвета за сигурност на ООН относно мярката за налагане санкции на Либия. Либийският режим на Муамар Кадафи е обвинен в "престъпления срещу човечеството", както Китайската комунистическа партия (ККП) за Кръвопролитията на Тянанмън. Експерти смятат, че ККП е изправена пред същата ситуация.

Според RFA, либийският посланик даде затрогваща реч пред Съвета за сигурност на 26 февруари, призовавайки за санкции срещу Либия, както и за разследване на режима на Кадафи от Международния наказателен съд. Речта му спря Китай в неговата "ненамеса". На края Китай гласува в полза на санкциите.

Канадският адвокат, Дейвид Килгор, каза за случая: "В крайна сметка те гласуваха за тях. Но аз съм сигурен, че не са били доволни от това. Те са, разбира се, доста притеснени, че един ден това може да бъде приложено и към тях."

Кадафи спомена за Кръвопролитията на Тянанмън и в двете си телевизионни речи, за да оправдае своето насилствено отношение към народа, намеквайки, че поведението на либийското правителство е същото като това на ККП през 1989 година.

Ху Пинг, главен редактор на Beijing Spring, смята, че ККП е била в дилема относно либийските санкции. Едно гласуване против тях ще я постави в ситуацията на Кадафи, като обект на международно осъждане, докато гласуването за тях означава, че признава Кръвопролитията на Тянанмън за"престъпление срещу човечеството".

Официалните медии на ККП съобщиха само за три санкции срещу Либия, като не споменаха за "престъпления срещу човечеството" и за Международния наказателен съд. Експерти смятат, че това е нещо повече от опит да измами хората - то показва страха на ККП от един процес срещу собствените й "престъпления срещу човечеството".

Дейвид Килгор: "Разбира се, нямаше Международен наказателен съд през 1989 г., когато станаха Кръвопролитията на пл. "Тянанмън". Но сега го има и смятам, че което Дейвид Матас и аз твърдим, относно това, какво става с общността на Фалун Гонг, е "престъпление срещу човечеството", или ако искате, наречете го "геноцид" срещу Фалун Гонг общността в Китай. И ние смятаме, че това също трябва да бъде представено на Международния наказателен съд."

ККП започна да преследва Фалун Гонг през юли 1999 година. Жестокото преследване е причинило над 3000 смъртни случая и тези престъпления все още не са спрени.

Дейвид Килгор счита, че санкциите на ООН срещу Либия са значителни, и следва да се приложат и към други правителства като либийския режим.

Дейвид Килгор: "Съветът за сигурност, или Международният наказателен съд, или някой друг от международните органи, трябва да дойде и да им каже, че не могат да продължават да убиват, както например Фалун Гонг."

Резолюцията на ООН наложи оръжейно ембарго на Либия, замрази активите на Кадафи и децата му, забрани пътувания на цялото семейство, заедно с 16 близки сътрудници, и рапортува атаките на Либия срещу народа му в Международния наказателен съд в Хага, за разследване на възможните престъпления срещу човечеството.

NTD репортери: Чин Юе, Джоу Юлин и Ли Ан'ан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!